REAKCIJA NA OMIKRON

Epidemiologinja HZJZ-a: I Hrvatska će revidirati trajanje covid potvrda u skladu s preporukama iz EU-a

20.12.2021 u 09:26

Bionic
Reading

Kao odgovor na omikron, brzo prenosivu varijantu koronavirusa, sve više zemalja odlučuje se na strože mjere. Hoće li u siječnju omikron uzrokovati peti val epidemije u Europi i Hrvatskoj, trebaju li nam strože mjere za blagdane, može li ubrzano cijepljenje booster dozom zaustaviti širenje omikrona?

Prije nekoliko dana pojavilo se britansko istraživanje koje tvrdi da bi varijanta omikron mogla biti manje 'uspješna' u napadu na pluća od prethodnih varijanti koronavirusa.

'Sada smo u jednoj vrsti utrke između širenja virusa i naših pokušaja da saznamo što više o njemu. To je istraživanje pokazalo da omikron slabije zarazi stanice pluća, međutim to su samo stanice 'u kulturi', dakle in vitro, dakle to je vrlo detaljan eksperiment, ali na izoliranim stanicama, tako da treba biti oprezan u interpretaciji tog rezultata. On je optimističan, svi mi želimo vjerovati u njega, ali treba vidjeti kako se virus ponaša u živom organizmu', poručio je u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, dodavši da je još uvijek prerano zaključiti kakva će biti reakcija na plućima s obzirom na infekciju koju izaziva ovaj virus.

Ono što sve brine jest pitanje - može li varijanta virusa omikron zaobići imunost koju su brojni stekli što preboljenjem, što cijepljenjem.

'Sva su predviđanja da, s obzirom na mutacije koje su se našle, može zaobilaziti imunost i to onu koja je nama važna u ovome trenutku u borbi protiv širenja virusa, a to je imunost protutijelima. Pitanje je koliko te mutacije koje je nakupio utječu na biološko ponašanje. Ono što je sigurno - čini se da se broj novih slučajeva duplicira unutar dva dana, infekcija se puno brže širi te postoji opasnost od naleta velikog broja infekcija ovim virusom', ustvrdio je Lučin. Kaže da su prva istraživanja koja su se radila pokazala da serumi, odnosno antitijela slabije štite, što je bilo i očekivano s obzirom na mutacije.

'Kasnije su se pojavila istraživanja koja su sugerirala da booster doza značajno povećava učinkovitost zaštite, tih je istraživanja već poprilično. Ono što treba očekivati je da će cijepljenje i docjepljivanje sigurno štititi od ovog virusa, neovisno o tome što su antitijela malo slabija, ona postoje i ona su ključna za sprječavanje težih kliničkih oblika bolesti, što će sigurno smanjiti pritisak na bolnice kojeg se svi najviše plašimo', rekao je Lučin.

  • +8
Okupljanje prosvjednika protiv covid mjera pred zatvorom u Remetincu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Koliko će trajati covid potvrde u Hrvatskoj?

'Do sada smo smatrali da nakon preboljenja i potpunog cijepljenja s dvije doze ta zaštita traje 12 mjeseci, odnosno covid potvrde su vrijedile 12 mjeseci. Međutim sada, u sklopu novih okolnosti širenja omikrona Europom, a vjerojatno i kod nas, i mi ćemo morati revidirati njihovo trajanje u skladu s preporukama europskih stručnjaka. Bit će kraće, a na nivou EU-a najavljuje se skraćenje na devet mjeseci', rekla je epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel.

Većina hrvatskih građana koji su posljednjih dana dolazili na cijepljenje došla je po booster dozu. 'U subotu je npr. bilo 22 tisuće cijepljenih osoba i od toga je preko 14 tisuća primilo booster dozu, oko šest i pol tisuća primilo je drugu dozu, a svega dvije tisuće prvu dozu. U svakom slučaju interes za cijepljenje posljednjih tjedana je visok i raste, i sve više osoba prima i tu booster dozu', rekla je Pem Novosel. Kaže kako, trajanje imunosti ovisi o situaciji, je li osoba preboljela, je li nakon toga cijepljena, odnosno je li primila jednu dozu ili pune dvije ili je pak cijepljena s dvije doze, odnosno je li primarno potpuno cijepljena. 'To primarno potpuno cijepljenje, odnosno potvrda o tome trajala je 12 mjeseci. Međutim nova istraživanja pokazuju da imunost nakon primarnog cijepljenja ipak ne traje 12 mjeseci, nego u prosjeku šest mjeseci, a kod nekih osoba i kraće. Zato smo, kao i ostale europske države, počeli preporučivati dodatnu dozu kod starijih i imunokompromitiranih osoba, odnosno booster dozu kod ostalih', rekla je Pem Novosel.

Dodala je da se u većini europskih zemalja, pa tako i kod nas, smatra da osobama koje su preboljele COVID-19 te primile dvije doze cjepiva booster doza nije potrebna. 'Međutim, u svjetlu ubrzanog širenja varijante omikron, ima i onih koji žele i tu booster dozu i vjerojatno će se i to omogućiti', kaže.

Pem Novosel odgovorila je na pitanje trebaju li nam strože ili možda blaže mjere tijekom nadolazećih blagdana.

'Za donošenje mjera nadležan je nacionalni Stožer civilne zaštite, a ja mogu reći ono što je preporuka Europskog centra za prevenciju i suzbijanje bolesti - sugeriraju da se te mjere pojačaju, tako da bi bilo korisno, ako želimo izbjeći zarazu, da osobe koje su osjetljivije ili nisu preboljele ili se cijepile izbjegavaju veća okupljanja te se pridržavaju osnovnih epidemioloških mjera', zaključila je Pem Novosel.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ