SARKOZY U PANICI

'Sudbina Francuske odigrat će se u idućih deset dana!'

18.10.2011 u 15:56

Bionic
Reading

S novom provjerom agencije Moody's koja dovodi u pitanje najvišu ocjenu francuskih banaka, manevarski prostor francuske vlade za implementiranje mjera potpore bitno se sužava. Ulozi francuske pozicije unutar eurozone previsoki su da bi se još dugo moglo odugovlačiti s odlukom

Prije sastanka G20 u Cannesu i samita Europske unije gdje će se odlučivati o sudbini eurozone, Nicolas Sarkozy se na redovitom sastanku u Elizejskoj palači odlučio obratiti javnosti odmjerenom kombinacijom sudbonosnih i tješiteljskih riječi. Izjava: 'Naša sudbina odigrat će se u idućih deset dana', popraćena je tako uvjerenjem da pred sustavnom krizom valja prije svega napraviti 'realistički prikaz situacije', a sve će odluke, u slučaju potrebe, sam predsjednik 'objasniti francuskom narodu'. Jednako tako, nije propustio priliku osvrnuti se i na odabir socijalističkog predsjedničkog kandidata Françoisa Hollandea, točnije na plan socijalista koji prema njemu ne donosi nikakvo dugoročno rješenje te da sebe nanovo uspostavi kao suverenog upravitelja galopirajuće financijske krize.

No mimo oportunih političkih izjava i poprilično predvidljivih reakcija francuskog predsjednika, vremenski rok za donošenje kakvog takvog dogovora na osovini Pariz - Berlin sve je kraći. Nakon najave agencije Moody's da će kroz slijedeća tri mjeseca provjeravati stabilnost francuskih banaka, točnije njihovu visoku ocjenu AAA, domaće financijsko tržište očekuje odlučne poteze vlade, a ne utješne parole.

Iako se procjena od strane agencije zasad najavljuje više kao rutinska, nego kao konkretni nagovještaj spuštanja ocjene, fragilno tržište, koje pomno osluškuje političke izjave, moglo bi ju najavu o provjeri interpretirati u bitno negativnijem kontekstu.

Zahvaljujući visokoj ocjeni, francuske banke mogu zasad posuđivati novac po bitno povoljnijim uvjetima od zemalja kojima je ocjena spuštena. Iako je Francuska jedna od slabijih članica elitnog kluba s najvišim ocjenama, Moody's upozorava da je nužno da 'zadrži povjerenje investitora' ako želi zadržati visoku ocjenu te da će u bliskoj budućnosti morati pozitivno dogovoriti na nadolazeće izazove, prije svega kroz dodatnu potporu drugim europskim zemljama u krizi te kroz potporu vlastitom bankarskom sustavu.

A upravo se u želji Pariza da omogući nacionalnim bankama pristup Europskom fondu za stabilnost nalazi glavni razlog izostanka konačnog dogovora s Berlinom, koji je skloniji opciji da banke prije svega traže sredstva dokapitalizacije u nacionalnim vladama.

Francuski ministar financija, François Baroin, stoga je morao izaći s nešto odrešitijim izjavama u kojima je potvrdio da će Pariz učiniti 'sve što je potrebno' da bi se sačuvala visoka ocjena.