NEREDI NA ULICAMA

[VIDEO] Državni udar u Sudanu: Premijer u kućnom pritvoru, ministri uhićeni

25.10.2021 u 07:06

Bionic
Reading

Većina članova sudanske vlade i velik broj čelnika provladinih stranaka uhićeni su u ponedjeljak u državnom udaru u glavnom gradu Kartumu, izjavila su tri politička izvora. Oružane snage uhitile su premijera Abdallu Hamdoka, skupinu ministara i čelnike nekoliko saveznih država i političkih stranaka, izvijestila je u ponedjeljak televizija Al Hadath, pozivajući se na neimenovane izvore. Oružane snage ušle su i u kuću premijerova savjetnika za medije i uhitile ga, izjavili su za Reuters izvori u njegovoj obitelji

Sudanske vojne i paravojne snage raspoređene su po ulicama Kartuma gdje je kretanje civila ograničeno, a prosvjednici uz državne zastave pale gume u različitim dijelovima grada, izvijestio je Reutersov svjedok.

Zračna luka Kartum je zatvorena, a međunarodni letovi obustavljeni, navodi TV kanal al-Arabija sa sjedištem u Dubaiju.

Od vojske zasad nije bilo komentara. Sudanska državna TV emitira normalno, a izvori su za Reuters ustvrdili da internet po svemu sudeći nije dostupan u glavnom gradu.

Situacija je u Sudanu napeta nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u rujnu i žestokih međusobnih optužbi vojske i političkih tijela koji bi trebali dijeliti vlast nakon svrgavanja nekadašnjeg čelnika Omara al-Bashira 2019. godine.

Bashir je zatvoren, a vojska i politička tijela trebali bi zajednički upravljati zemljom do izbora 2023. godine.

Napetosti su ovog mjeseca eskalirale nakon što se koalicija pobunjeničkih skupina i političkih stranaka udružila s vojskom, a pristaše vojske organizirale prosvjede pred predsjedničkom palačom, tražeći raspuštanje civilnih vlasti.

Nekoliko ministara sudjelovalo je pak prošlog tjedna u velikim prosvjedima u Kartumu i u drugim sudanskim gradovima protiv mogućnosti da vlast preuzme vojska.

Vojni čelnik Državnog vijeća poručivao je u više navrata da poduprije prijenos vlasti, napominje Reuters.