osveta za nato

Putin prijeti na finskoj granici, general im se ruga: 'Gdje su vam vojnici?'

09.04.2024 u 20:43

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je zaprijetio da će opet stacionirati trupe u blizini granice s Finskom – što je još jedan osvetnički potez zbog ulaska te zemlje u NATO. No kako je riječ o granici dugoj 1300 kilometara, da bi se Putinovo zveckanje oružjem doista čulo, za to je potrebno puno vojnika kojih Rusija trenutačno jednostavno nema

'Imali smo odlične odnose s Finskom. Savršene. Nismo imali potrebu slati vojsku na granicu s njom, ali sad imamo', požalio se Putin u intervjuu za RIA-u u ožujku. No ako se Rusi doista žele osvetiti Finskoj za ulazak u NATO na ovaj način, onda im je potreban velik broj trupa.

'Rusi neće imati resurse za izgradnju infrastrukture, proizvodnju teškog naoružanja te regrutiranje i dovođenje značajnog broja snaga na našu granicu prije 2030-ih', rekao je za Politico umirovljeni general-bojnik Pekka Toveri, bivši šef finske vojne obavještajne službe.

Finska je naime vrlo zahtjevno operativno okruženje, što su Sovjeti naučili tijekom Drugog svjetskog rata. Većina pograničnog područja je divljina – močvarno-šumsko područje nepogodno za modernu mehaniziranu borbu.

Koliko ruskoj vojsci nedostaje ljudi, pokazuje i činjenica da je samo nekoliko mjeseci nakon početka invazije Kremlj prebacio svoje trupe s finske granice u Ukrajinu. Iako Putin tvrdi da ih je sklonio s granice u znak prijateljstva.

Toveri kaže da se još uvijek jedna gardijska brigada nalazi 50 kilometara od njihove granice, no nema vojnika spremnih za borbu jer su svi u Ukrajini. I premda se ruski ministar obrane Sergej Šojgu razbacivao ratobornom retorikom kad se Finska pridružila NATO-u, vojska nije poslana na granicu s njom. Zbog toga ne iznenađuje ni to da su finski čelnici poprilično smireno reagirali na Putinove najnovije prijetnje.

Ruske oružane snage toliko su bile očajne da su morale prepustiti neka područja plaćenicima iz skupine Wagner ili pak regrutirati zatvorenike. Već je oko 100.000 zatvorenika odabralo odlazak u vojsku u zamjenu za slobodu. Rusija je također bila prisiljena na djelomičnu mobilizaciju samo nekoliko mjeseci nakon invazije na Ukrajinu. No velik broj vojno sposobnih muškaraca već je napustio zemlju.

  • +6
Ruski vojnici Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Putin, koji je krajem prošle godine govorio da se u Ukrajini nalazi 617.000 ruskih vojnika, sad želi povećati vojsku. No teško je održati tu brojku na ukrajinskom teritoriju ako ruska vojska ukupno broji oko 1,15 milijuna ljudi.

U prosincu je tako stigla naredba da se oružane snage povećaju na 1,32 milijuna vojnika, a ministar obrane Sergej Šojgu najavljuje da će ih do 2026. Rusija imati 1,5 milijuna. No postavlja se pitanje odakle će ti vojnici doći i koliko će biti dobri. Počele su kružiti glasine da Kremlj planira još jedan krug mobilizacije.

Finski čelnici zasad zasigurno mogu odahnuti, iako će rizik od agresije i dalje postojati jer je malo vjerojatno da će se Rusija u skorije vrijeme iz temelja promijeniti.