Priopćilo tužiteljstvo

Sudanski azilant koji je ubio francuskog dužnosnika nije imao terorističke motive

20.02.2021 u 14:59

Bionic
Reading

Azilant iz Sudana koji je ubodima nožem usmrtio zaposlenika prihvatnog migrantskog centra u južnom francuskom gradu Pau nije imao terorističke motive, priopćilo je u subotu tužiteljstvo.

Tužiteljica Cecile Gensac je rekla da napadač nije bio na nacionalnoj listi osumnjičenih za povezanost s terorizmom.

Po njezinim riječima, 38-godišnji Sudanac je stigao u Francusku 2015. i neko je vrijeme proveo u centru za tražitelje azila. Nakon dviju presuda i zatvorske kazne za nasilje u razdoblju od 2017. do 2019. izgubio je pravo na azil te je trebao biti deportiran, no nije se javljao imigracijskim vlastima, objasnila je tužiteljica.

Dodala je da se nekoliko puta javio u migrantski centar tražeći dokumente koji bi mu možda omogućili produljenje boravka u Francuskoj te da je bio ljut na osoblje.

Žrtva je bio voditelj službe za azil u spomenutom centru koji je preminuo nakon što je nekoliko puta bio izboden u grlo.

Nakon tog napada uslijedili su pozivi krajnje desnih stranaka za stroži pristup problemu ilegalne imigracije.

"Nakon svega što smo doživjeli, zašto je sudanski migrant još uvijek boravio na našem teritoriju nakon što je bio osuđen i zatvoren zbog oružanog nasilja", napisao je na Twitteru Johan Bardell, potpredsjednik Nacionalnog okupljanja.