prometni prekršaj

Sudac Turudić od kazne se izvukao zbog ove rupe u zakonu. Prometni stručnjak poručio: Iako je sve po zakonu, to je sramota

Ivan Turudić

Ivan Turudić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ako ste napravili prometni prekršaj, prošli na crveno svjetlo na semaforu ili prebrzo vozili, a niste direktno ulovljeni na djelu, već vas je snimila jedna od kamera na našim prometnicama, mogli biste proći u potpunosti bez kazne, baš kao što se to dogodilo predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću

Postoji rupa u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji je nedavno mijenjan, no nije mijenjana i rupa iz članka 229. Naime, ako je vaš prometni prekršaj ovjekovječen kamerom, na kućnu adresu će vam kao vlasniku vozila iz policije stići obavijest o počinjenom prekršaju te obrazac u kojem morate navesti tko je vozio vozilo u trenutku počinjenja prekršaja.

Dakle, zakon ne predviđa da se automatski kažnjava vlasnika vozila, nego vlasnik vozila mora dostaviti policiji podatke o vozaču. Ako ste to bili vi, onda prijavljujete sami sebe.

Ako ste posudili automobil susjedu i on napravi prekršaj, onda biste policiji trebali navesti ime i prezime osobe koja ga je vozila te OIB i adresu stanovanja. Ako pak ne želite prijaviti policiji svoje bližnje ili samog sebe, za to se pobrinuo članak 229. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Prema tom članku, vlasnik vozila dužan je dati vjerodostojan dokaz o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja. Ako to ne učini, kaznit će se kaznom koja je prije izmjena zakona iznosila dvije do pet tisuća kuna, a od 1. kolovoza ove godine od pet do 15 tisuća kuna. Vjerodostojan dokaz znači tek da navedete tko je vozio automobil. Hoćete li biti iskreni ili ne, više nije važno.

  • +9
  • +6

Ivan Turudić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dokument: "Presuda Ivanu Turudiću"

Sudac Turudić, čijim je autom 20. listopada 2018. u Virovitici počinjen prekršaj prekoračenja brzine, nije bio siguran tko je upravljao vozilom, pa je dostavio popis osoba koje osim njega koriste njegov automobil navevši imena supruge, sina i, najvjerojatnije, punca koji živi u Virovitici. I oslobođen je na Općinskom sudu u Virovitici. Niti će platiti prekršajnu kaznu za prebrzu vožnju, jer nije ustanovljeno tko je vozio, niti kaznu za nedostavljanje vjerodostojnog dokaza o vozaču.

  • +6
  • +3

Kamere na cestama

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Husinec: To je rupa u zakonu; Marušić: Navedite pokojnika kao vozača

Stalni sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec za tportal kaže kako je riječ o rupi u zakonu jer ako se ne može utvrditi tko je počinio prekršaj, vlasnik vozila nije odgovoran.

Kaže da će se tome stati na kraj uvođenjem kamera s boljom tehnologijom, onih koje će loviti ne samo registarsku oznaku što će policiju dovesti do vlasnika vozila, već će se na fotografijama vidjeti i lice vozača.

Goran Husinec

Goran Husinec

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

'Zastarjeli sustavi registriraju samo auto i onda vlasnik navodi da ne zna tko je vozio i događaju se ovakve stvari. U ovom slučaju suca Turudića, on je naveo da ne zna tko je vozio, što je možda točno, a možda nije, ali nije ni prvi ni zadnji koji se izvukao tako', analizira Husinec.

Što se tiče fotografiranja samog vozača, kaže da se policija zbog prekršaja ipak neće upuštati u forenziku. Tako da ako netko snimljen u trenutku prekršaja ima, recimo, bradu i nosi naočale, a kasnije se obrije, opet može proći kroz navedenu rupu u zakonu.

Prometni stručnjak Željko Marušić poručuje kako su ovakvi slučajevi - sramota. Ima pritom zanimljiv prijedlog za sve one koji se misle izvući kroz rupu u zakonu: kada iz policije dobijete dopis da dostavite podatke o vozaču, pogledajte u osmrtnicama tko je umro nekoliko dana nakon što je počinjen prekršaj i navedite njegove podatke.

Željko Marušić

Željko Marušić

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Ovako se svatko može izvući i reći - ne znam tko je vozio. Ovo je sramotan slučaj jer je riječ o čovjeku koji predstavlja zakon. Sve je po zakonu, ali ovo pokazuje kako je jedno pravo, a drugo pravda', jasan je Marušić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!