KLIMAVA OPTUŽNICA PROTIV ŠLOGARA

Sudac ponovno razmatra krunski dokaz

02.12.2009 u 11:45

Bionic
Reading

Vrhovni sud odlučio je da ključni dokaz protiv Mladena Šlogara, optuženog ubojice Ivane Hodak, nije valjan. Sudac Ivan Turudić dokaz stoga mora ponovno razmatrati dokaz koji 'drži' slučaj

Vrhovni sud ukinuo je rješenje prema kojemu je na suđenju za ubojstvo Ivane Hodak kao valjan i ključni dokaz pretres sjenika u kojemu je boravio optuženi Mladen Šlogar i u kojem je pronađen pištolj kojim je ubijena kćer uglednog odvjetnika Zvonimira Hodaka

'Sudsko vijeće će donijeti novu odluku i objaviti je na raspravi koju ću zakazati za 10. prosinca', izjavio je danas Hini sudac Ivan Turudić

Na upit smatra li i dalje da je policija zakonito pretražila sjenik u Zaprešiću, sudac Turudić nije želio odgovoriti, rekavši da će svoj stav zauzeti u novoj odluci. O pojedinostima odluke Vrhovnog suda također nije želio govoriti.

Prema nagađanjima nekih medija, na Vrhovnom sudu se uopće nisu upustili u to je li pretraga sjenika zakonita nego su ustvrdili da sudac Turudić nije jasno naveo razloge za svoju odluku, pa su od njega zatražili da dodatno obrazložiti zašto pretragu smatra zakonitom, odnosno zašto pretragu sjenika ne izdvoji iz spisa.

Policija trebala imati nalog za pretragu?

Drugi mediji, pak, pišu da Vrhovni sud smatra da je policija morala ishoditi nalog istražnog suca za pretragu sjenika te da je pretraga nezakonita, bez obzira na to što je korisnik sjenika Vlado Pošta zvao policiju.

Zakonitost pretrage osporio je Šlogarov odvjetnik Antonio Zujić, ustvrdivši da policija nije imala nalog za pretragu, pa je tražio da se pištolj izdvoji iz sudskog spisa kao nezakonito prikupljen dokaz. No, sudsko vijeće pod predsjedanjem Turudića to je odbilo uz objašnjenje da je policija u sjenik, u kojem je Šlogar spavao kao beskućnik, 4. prosinca prošle godine ušla na poziv Vlade Pošte, pa joj sudski nalog nije ni bio potreban.

Kontradiktorne izjave policajaca

Pošta je na suđenju izjavio da je skitnicu Šlogara prijavio policiji kada je otkrio da spava i ostavlja stvari u njegovu sjeniku. Policajci isprva nisu reagirali, no kada su se, nakon trećeg poziva, ipak pojavili, Šlogara su uhitili zbog sumnje da je provalnik.

Policajac koji je intervenirao rekao je da je Šlogara odlučio uhititi jer je kod njega pronašao više šteka cigareta. No u sjeniku su policajci našli i dvije vrećice, a tek kada su ih donijeli u postaju otkrili su da je u jednoj od njih fascikl u kojem je skriven pištolj. Nakon nekoliko mjeseci, balističkim vještačenjem utvrđeno je da je tim pištoljem ubijena Ivana Hodak.

Još se ne zna gdje je misteriozna crvena torba

No, u sudnici se iz svjedočenja doznalo da je na sjeniku bila i crvena sportska torba. Korisnik sjenika Vlado Pošta rekao je da je jedan od policajaca otvorio torbu, a policajci su, pak, tvrdili da je nisu dirali niti nosili u postaju, na što ih je sudac upitao kako je to moguće s obzirom na to da se u torbi mogla nalaziti, primjerice, droga.

Zbog svih tih proturječnosti obavljena je i sudska rekonstrukcija u sjeniku, nakon koje je Turudić rekao da nije moguće reći jesu li rekonstrukcijom razriješene nesuglasice svjedoka.