MISTERIJ ŠLOGAROVE CRVENE TORBE

Sudac policajcu: O istoj ste stvari 7 puta promijenili iskaz

06.10.2009 u 20:27

Bionic
Reading

Na suđenju zbog ubojstva Ivane Hodak koje se dogodilo prije točno godinu dana govorili su prvi svjedoci: posrednik koji je prvi uočio optuženog Mladena Šlogara i policajci koji su ga priveli. Sudac Ivan Turudić upozorio je jednog od policajaca da je o istoj stvari sedam puta promijenio iskaz

Posrednik Vlado Pošta uočio je skitnicu u sjeniku u Zaprešiću u kojem je on već godinama čuvao sijeno. Tek nakon dva tjedna vidio je koliko je neuredan te je pozvao policiju. 'Vidio sam da je vršio nuždu metar i pol od mjesta gdje spava. Smrdjelo je. Nije mi to bilo normalno', rekao je Pošta. U sjeniku je, kaže, vidio crvenu torbu te ostatke jabuka i oraha. Šlogar jeprema njegovu svjedočenju tada izgledao jako loše.

Šlogar nije ni trepnuo

Optuženi za stravično ubojstvo Ivane Hodak na suđenju se pojavio u istoj sivoj majici kao i na prvom ročištu ali svježe obrijan. Tijekom iskaza svjedoka nije pokazivao emocije, gledao je u prazno te se činilo kao da nije iskreno zainteresiran što će policajci o njemu reći.

Najprije su došla dvojica policajaca koja su ustvrdila da se radi o skitnici pa uopće nisu intervenirala. Tek dva-tri tjedna kasnije, Pošta je opet zvao policiju. 'Došla su dvojica policajaca Srećko Martinić i Predrag Mihalinec. Srećko Martinić tada je gledao što se nalazi u crvenoj torbi', rekao je Pošta.

'Nisam otvarao torbu!' demantirao je svjedoka policajac Srećko Martinić, na što mu je sudac Ivan Turudić rekao: 'Nevjerojatno! Pa vi ste između ostalog i policijski službenik.'

'Zaključili smo da se radi o skitnici i da se ne radi o kaznenom djelu', odgovorio je Martinić i dodao da su Šlogara priveli, jer im je bilo sumnjivo da netko tako siromašan uza se ima dvije šteke Marlbora.

Policajci Srećko Martinić, Predrag Mihalinec, Damir Rendulić

Sudac Turudić inzistirao je na pitanju je li Martinić otvarao torbu kako je izjavio posrednik Pošta, na što je Martinić kasnije odgovorio: 'Ne sjećam se više. Možda jesam, a možda nisam.' Turudić je potom uzviknuo: Nevjerojatno! Svaki put sam vas dobro razumio, a vi ste mi drukčije odgovorili. Vi ste danas o istim stvarima govorili sedam puta drukčije.'

Svjedočio je i Marinićev kolega Predrag Mihalinec koji tvrdi da uopće nisu ulazili u sjenik niti su gledali što se nalazi unutra. 'Kod Šlogara smo našli dvije šteke cigareta i sam nam je predao džepni nož. Kako je sve smrdjelo, pozvali smo operativca, jer to nije naš posao', rekao je Mihalinec.

Operativac Damir Rendulić, detektiv iz Zaprešića 4. prosinca 2008. otišao je sam u sjenik i hodajući po 80 centimetara sijena osjetio sam da se u hrpi nešto nalazi. 'Izvadio sam papirnatu vreću 70 puta 50 centimetara u kojoj se inače čuva brašno i u njoj sam pronašao šest šteka cigareta, a pokraj je bila bijela plastična vrećica. Tek sam u policiji otkrio fascikl u kojem je bio pištolj', ispričao je. Na pitanje suca je li otvarao crvenu torbu, rekao je da nije.

Do kraja današnjeg suđenja nije razriješen misterij crvene torbe: što se u njoj nalazilo i zašto je toliko važna u cijelom slučaju. Na rekonstrukciji Šlogarovog uhićenja u Zaprešiću mogle su se čuti spekulacije da je pištolj Beretta kojim je počinjeno ubojstvo pronađeno upravo u crvenoj  sportskoj torbi.

U 13 sati, sudsko vijeće izvršilo je rekonstrukciju događaja u sjeniku u Zaprešiću. Nakon rekonstrukcije sudac Ivan Turudić izjavio je da su kroz očevid svjedoci pokazali gdje su pronašli dokazne predmete i pištolj. Na pitanje je li nakon kontradiktornih izjava svjedoka na ročištu rekonstrukcija razjasnila sporne detalje, sudac je odbio odgovoriti.

Suđenje Šlogaru se nastavlja 26. listopada svjedočenjem majke ubijene Ivane, Ljerke Mintas Hodak