PRESUDA GENERALIMA

Sudac Kinis priložio izdvojeno mišljenje

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 15.04.2011 22:00
  • Objavljeno 15.04.2011 u 21:20
Presuda generalima

Presuda generalima

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Sudac Uldis Kinis, latvijski član vijeća Haškoga suda, priložio je izdvojeno mišljenje presudi trojici hrvatskih generala, kako se vidi iz pisanoga otpravka objavljenog na sudskim službenim internetskim stranicama.

On se s kolegama nije složio u dvama slučajevima – u pogledu toga tko je odgovoran za ubojstvo srpskih civila u mjestu Uzdolju pokraj Knina te u pogledu navodne rušilačke uloge postrojba hrvatske specijalne policije pri njihovu ulasku u Gračac.

Kinis se ne slaže da je dokazano da su sedmero Uzdoljana ubila, a jednoga teško ranila trojica pripadnika legitimnih hrvatskih Oružanih snaga, nego smatra, s obzirom na nekonzistentne iskaze svjedoka, da se moglo raditi i o lokalnoj kriminalnoj bandi. Također smatra da nije dokazano da su za uništenje 'znatnog dijela' Gračaca odgovorne snage hrvatske specijalne policije u razdoblju između 5. kolovoza 1995. godine poslijepodne pa do 10.30 sati idućega dana. Prema navodima iz dispozitiva presude, bila je riječ o nekih pet spaljenih kuća.

Kinis zamjera svojim kolegama što su premalo povjerenja dali iskazima zapovjednika hrvatske specijalne policije, koji su tvrdili da Gračac za njihova ulaska nije bio uništavan. Navodi da se u spomenutome razdoblju u Gračacu nalazila i vojna policija te civilne skupine. Kinisovo izdvojeno mišljenje nije u bitnome utjecalo na konačnu presudu trojici generala.

V. Miljević: Ne vidim da su inkriminirani vlast i narod

Odvjetnik Veljko Miljević na HTV-u je uoči izricanja presude trojici generala ustvrdio da nakon pomnog čitanja prvobitne optužnice i svih izmjena nije pronašao da bi se inkriminirali hrvatski narod i vlast.

'U optužnici se suptilno tvrdi da su točno određene osobe u tijeku zakonite akcije napravile plan da se, osim oslobođenja, provede nešto što ne ulazi u okvire oslobodilačke akcije. Na bezbroj se mjesta spominje da su generali za ono što im se stavlja na teret odgovorni individualno, a onda, u skladu sa statutom suda, i u smislu zapovjedne odgovornosti', kazao je Miljević.

Nakon presude kazao je da u njoj postoje pukotine kroz koje je treba napasti u žalbenom postupku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi