BITKA ZA PRESUDNI GLAS

Sudac Kennedy 'zamutio vodu' oko gej brakova

27.03.2013 u 14:48

Bionic
Reading

Suci Vrhovnog suda SAD-a slušali su u utorak argumente povezane s kalifornijskim zakonom o zabrani istospolnih brakova - iz prvog od dva slučaja koji će se razmatrati ovog tjedna, a koji bi mogli biti od presudnog značenja za donošenje zakona o sklapanju istospolnih brakova u cijeloj zemlji

Kako javlja Glas Amerike, devet sudaca i sutkinja američkog Vrhovnog suda razmatraju ustavnost zabrane sklapanja istospolnih brakova u Kaliforniji, za koju su se izjasnili glasači te države prije nekoliko godina. Jučer je sudac Anthony Kennedy, čiji bi glas mogao prevagnuti na bilo koju stranu, izrazio zabrinutost zbog mogućeg ulaska suda u 'mutne vode' poništenjem kalifornijske zabrane istospolnih brakova.

Zagovornici tog zakona kažu da bi glasačima trebalo dati pravo na odluku o tome tko može stupiti u brak.

Međutim tužitelji u ovom slučaju, jedan lezbijski i jedan homoseksualni par iz Kalifornije, tvrde da su homoseksualci i lezbijke diskriminirani zakonom koji krši njihovo ustavno pravo na jednaku zaštitu.
Američki Vrhovni sud će donijeti odluku o tome do lipnja. Suci će u srijedu razmotriti federalni zakon o braku, po kojem se brak definira isključivo kao zajednica jednog muškarca i jedne žene. I pristalice i protivnici istospolnih brakova počeli su se još prije nekoliko dana okupljati ispred zgrade Vrhovnog suda u nadi da će se uspjeti naći među onima koji će sjediti u sudnici.

Također, pripadnici obje strane u ovoj raspravi istovremeno organiziraju prosvjede u Washingtonu.