RASPRAVA PREKINUTA

Sudac gay aktivistima: Misliti je drek znati!

30.05.2014 u 17:20

Bionic
Reading

Dvije godine nakon podnošenja tužbe održana je prva rasprava u slučaju tužbe sudionika Split Pridea 2011. godine protiv RH zbog povrede prava na izražavanje i povrede prava na javno okupljanje, no ona je prekinuta jer su gay aktivisti zatražili izuzeće suca

Sudionicima Split Pridea 2011. godine pravnu pomoć u ovom slučaju pruža LGBT pravni tim Kontre, pa su iz te udruge izvijestili javnost o razlozima prekidanja ročišta.

'Ročište je održano na Općinskom sudu u Zagrebu kod suca Berislava Brckovića.

Nažalost, obavještavamo vas da smo zbog skandaloznog postupanja suca morali zatražiti njegovo izuzeće, te je rasprava prekinuta.

Naime, sudac je sazvao svih osmero tužitelja za isti dan. Odredio je pauzu od petnaest minuta, a nije se vratio u sudnicu sat vremena. Prilikom ispitivanja tužitelje je prekidao i nije dozvoljavao da određeni dijelovi iskaza uđu u zapisnik.

Na iskaz jedne od tužiteljica da je sudjelovala u povorkama ponosa u gradovima u drugim državama kao što su na primjer Ljubljana, Budimpešta i Beograd, sudac ju je posprdno upitao: 'Kako ste prošli u Beogradu?'

Na iskaz jednog od tužitelja komentirao je 'Misliti je drek znati!'. Tužitelj je zamolio suca da ga ne vrijeđa. Punomoćnica Republike Hrvatske je na to izjavila: 'Zašto ste svi vi tako osjetljivi?', a sudac ju nije opomenuo.

Takvim postupanjem i vrijeđanjem od strane suca tužitelji su iznova viktimizirani od strane suda umjesto da na sudu dobiju zaštitu koja im pripada.

Nakon što je punomoćnik tužitelja podnio zahtjev za izuzeće suca, raspravni sudac mu nije dopustio da do kraja obrazloži razloge na temelju kojih je podnio zahtjev za izuzeće, nakon čega su tužitelji zajedno s punomoćnikom bili prisiljeni napustiti sudnicu.

Postupanje uredujućeg suca suprotno je Ustavu RH, Zakonu o parničnom postupku, Zakonu o suzbijanju diskriminacije i Kodeksu sudačke etike, te stoga pozivamo predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu da protiv uredujućeg suca Berislava Brcković pokrene stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem te donese rješenje kojim će izuzeti suca od raspravljanja i odlučivanja u ovom predmetu', priopćili su iz Kontre.