NOVI DETALJI

Sud u Pagu je roditeljima dva puta pokušao uzeti svu djecu?

03.03.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Roditelji četvero malodobne djece iz Paga koju je otac sa šest metara visokog balkona bacio na kameni pločnik, 2017. godine pravomoćno su osuđeni na uvjetnu kaznu zatvora od godine dana s rokom kušnje na tri godine za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava

Prvostupanjsku odluku na Općinskom sudu u Zadru u rujnu 2017. donio je sudac Tomislav Šimić, a kako roditelji nisu uložili žalbu, osuđujuća presuda u studenom je postala pravomoćna, potvrdio je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

Okolnosti koje su dovele do osude roditelja, ali i događaji u obitelji koji su tome prethodili, piše Zadarski.hr, daju i novo značenje riječima ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić koja je nakon razgovora s majkom istaknula "da je stekla dojam da majka nije previše kritična prema cijeloj situaciji. Po njezinom, dosad je bilo sve u redu. Ne mogu reći, majka sigurno ima topli odnos s djecom kao i svaka majka, ali ona nema kompetencije da, pogotovo sada u ovako teškoj i traumatiziranoj, situaciji preuzme njegu i brigu o djetetu. A o tome, hoće li ona i dalje imati skrb i roditeljsko pravo nad svojom djecom, o tome ne odlučuje centar, nego daje procjene, a zajedno sa svim drugim stručnjacima će odlučiti sud".

Ministrica Murganić je prije davanja izjave očito bila dobro upoznata s obiteljskom anamnezom, ali i postupanjem zadarskog Centra za socijalnu skrb, nakon čega je zatražila smjenu ravnateljice Vesne Burčul, navodno zbog teških propusta u rad s paškom obitelji.

Naime, u jesen 2013. Općinski sud u Pagu je pokrenuo postupak za oduzimanje sve djece roditeljima, najstarije kćerke iz majčinog prvog braka, te dvije djevojčice iz njihove zajedničke veze. Prijedlog za oduzimanjem djece pokrenuo je Centar za socijalnu skrb u Zadru na temelju rezultata nadzora kojeg je provodio jedan profesor iz Zadra. Prateći obitelj on je zaključio da su se ispunili svi uvjeti da djeca budu izuzeta iz obitelji, međutim, izdvajanje nije uspjelo.

Privođenje oca Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Sud u Pagu je, prema neslužbenim informacijama, u dva navrata pokušao provesti izuzimanje, ali nije uspio jer su se u postupak, piše Zadarski.hr, uključili odvjetnici na strani roditelja koji su uspjeli postupak zaustaviti. Najstarija kćerka iz prvog majčinog braka tom je prilikom htjela otići iz obitelji, ali nije uspjela.

Ostala je živjeti s majkom, očuhom i polusestrama sve do listopada 2014. kada je na njezin prijedlog, nakon još jednog incidenta s roditeljima, zauvijek napustila dom te je uz pomoć stručnjaka iz Centra za socijalnu skrb prebačena u dječji dom Maestral u Splitu. Od odlaska u dom majka je navodno nikad nije posjetila, a očuh joj je branio posjete u Pag.