prvostupanjsko vijeće

Sud BiH oslobodio zapovjednika vojne policije u Livnu Zdenka Andabaka

14.06.2017 u 15:26

Bionic
Reading

Prvostupanjsko vijeće Suda BiH oslobodilo je u srijedu optužbi nakadašnjeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u Livnu Zdenka Andabaka, dok su dvojica pomoćnika Muamir Jašarević i Sead Velagić osuđeni na ukupno dvije i pol godine zatvora zbog zločina počinjenih nad srpskim zatočenicima na području Livna na početku rata u toj zemlji

Prema priopćenju dostavljenom iz Suda BiH, Andabak je oslobođen optužbi za zločine protiv čovječnosti zbog nepostojanja dokaza koji bi potvrdili njegovu odgovornost.

Istodobno prvostupanjsko vijeće Suda BiH je Muamira Jašarević osudilo na godinu i pol dana zatvora za zlostavljanje srpskih zarobljenika i zločine protiv čovječnosti a Velagića na godinu dana zatvora.

Ovo je druga oslobađajuća prvostupanjska presuda za nekadašnjeg zapovjednika vojne policije u Livnu Zdenka Andabaka kojega je Državno odvjetništvo BiH teretilo i za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u selu Grborezima kod Livna. No, presudom iz ožujka ove godine oslobođen je optužbi.

Prema prijavi koju su protiv Andabaka ranije podnijele vlasti Republike Srpske, spominjalo se kako je on u Livno stigao u proljeće 1992. godine zajedno sa sadašnjim glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem, a njihov je prvi zapovjednik bio Branko Miloloža. Operaciju obrane nakon prodora srpskih snaga na području Livna tada je vodio hrvatski general Ante Gotovina.