nova odbijenica

Sud BiH opet odbio izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj

01.10.2021 u 14:06

Bionic
Reading

Sud BiH odbio je molbu Hrvatske za izručenjem bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića na temelju zahtjeva Uskoka koji vodi novu istragu protiv njega zbog podmićivanja osječkih sudaca koji su sudjelovali u donošenju ranije presude od 6,5 godina zatvora, doznaje se u petak od izvora iz Mamićeve obrane

"Još formalno nismo dobili pisanu odluku suda, ali imamo neslužbenu informaciju da je odbijen zahtjev Hrvatske", naveli su iz Mamićeva odvjetničkog tima.

Oni su i očekivali takvu odluku budući su odvjetnici, ali i Tužiteljstvo BiH na ekstradicijskome ročištu pred Sudom BiH smatrali kako ne postoje uvjeti da se udovolji zahtjevu Hrvatske.

Na Sudu BiH za sada nije bilo moguće dobiti potvrdu o odbijanju molbe za izručenjem.

Ekstradicijsko ročište održano je tijekom kolovoza nakon što je početkom srpnja stigla zamolnica hrvatskih institucija da se Mamića izruči budući je vlastima dostavio video zapis o podmićivanju osječkih sudaca, koji su ga osudili za izvlačenje novca iz Dinama i koji su ga navodno reketarili.

Po nalogu Uskoka u Osijeku su u lipnju uhićeni županijski suci koje je bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prozvao za korumpiranost. Privedeni su suci Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić. Policija je uhitila i poduzetnika Dragu Tadića, koji je navodno posredovao u podmićivanju.

Zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem Državno sudbeno vijeće je ranije, na prijedlog predsjednika osječkog Županijskog suda, pokrenulo stegovni postupak protiv sudaca Krušlina i Vekića. Oni su krajem ožujka suspendirani do okončanja stegovnog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića da u tom postupku budu zainteresirana stranka.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću, kao prvooptuženom u aferi izvlačenja novca iz Dinama, pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci.

I Zoran Mamić se u međuvremenu, kao i njegov brat, sklonio u Međugorje u BiH.

Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora. Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.