po treći put

Bivši direktor Dinama Vrbanović ponovno odgodio odlazak u zatvor; mora na operaciju koljena

30.09.2021 u 21:24

Bionic
Reading

Sudac izvršenja kazne zatvora odgodio je po treći put odlazak na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću zbog zdravstvenih razloga, doznaje Hina na sudu

Vrbanoviću je, doznaje se, odgođen odlazak u zatvor do 5. studenog nakon što su liječnici iz Bolnice za osobe lišene slobode (BOLS) pregledali njegovu medicinsku dokumentaciju iz koje proizlazi da mu je zbog pogoršanog stanja za 5. listopada zakazana operacija koljena koju nije moguće obaviti unutar zatvorske bolnice.

Vrbanović se nakon pravomoćnosti presude osječkog Županijskog suda iz ožujka ove godine zbog izvlačenja novca iz Dinama trebao javiti na izdržavanje kazne 26. svibnja, što je bivši Dinamov direktor odgodio navodeći kako u srpnju mora na operaciju koljena.

Sudac izvršenja je prihvatio Vrbanovićevu molbu za odgodom do 27. rujna, ali je bivši čelnik Dinama već 7. rujna zatražio novu odgodu zbog preporučenog mirovanja i fizikalne terapije, što je prihvaćeno na sudu.

Uz to, Vrbanovićeva obrana je krajem svibnja predložila tužiteljstvu podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti pred Vrhovnim sudom te je istovremeno tražila odgodu izvršenja pravomoćne presude dok najviši sud ne odluči o tom zahtjevu.

Vrbanovićev odvjetnik Janjko Grlić predložio je DORH-u izvanredni pravni lijek, kojeg obrana sama ne može pokrenuti, smatrajući da je Vrbanoviću povrijeđeno konfrontacijsko pravo jer je presuda, prema tvrdnjama obrane, donesena na temelju dokaza na koje se bivši direktor Dinama nije imao prilike očitovati.

Grlić, doznaje se iz krugova bliskih obrani, ističe da je tužiteljstvo za vrijeme suđenja, a nakon što je istraga već završila, sudu predložio nove dokaze. Obrana se tome protivila, no osječki Županijski sud sud je dio tih dokaza prihvatio i na temelju njih kasnije izrekao presudu.

Obrana ističe kako Vrbanović nije imao priliku očitovati se o tim dokazima jer nije nazočio raspravi koristeći svoje pravo nedolaska, dok je tužiteljstvo, smatra obrana, predložilo dokaze bez najave.

Od četiri osuđenika za izvlačenje novca iz Dinama do sada se na izdržavanje kazne javio jedino bivši poreznik Milan Pernar koji se 10. svibnja prijavio Odjelu za dijagnostiku zatvora u Zagrebu.

Hrvatska policija raspisala je 12. svibnja tjeralicu za odbjeglim bivšim trenerom Dinama Zoranom Mamićem koji se na izdržavanje kazne također trebao javiti do 10. svibnja. Podaci Zorana Mamića, koji se nalazi u bijegu u BiH, objavljeni su i na Europskom uhidbenom nalogu kojeg je raspisao Županijski sud u Zagrebu.

Prvookrivljeni Zdravko Mamić ranije je kazao da poput brata i on želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH gdje je pobjegao još uoči izricanja prve nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci. Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.