PRIMANJE MITA

Sucu Gašparu produljena suspenzija

09.07.2009 u 14:23

Bionic
Reading

Na svojoj posljednjoj sjednici u ovom sazivu Državno sudbeno vijeće (DSV) za tri je mjeseca produljilo suspenziju sucu Visokoga trgovačkog suda Bariši Gašparu, kojeg je USKOK optužio za korupciju, odnosno primanje 25.000 eura mita

Osim za mito Gašpar se tereti i da je namještao pravosudne ispite te poticao bivšeg predsjednika zagrebačkog Općinskog građanskog suda Ivicu Pezu da kao sudskog savjetnika zaposli nećaka njegova prijatelja.

Gašparovu navodnu korumpiranost USKOK je otkrio u sklopu istrage o dubrovačkoj aferi "Pet zvjezdica". Mediji nagađaju da je sudac tijekom istrage bio prisluškivan te da postoje snimke telefonskih razgovora koji ga kompromitiraju.

Na današnjoj sjednici imenovano je i 11 novih županijskih sudaca te šest općinskih sudaca.

Sucima Županijskog suda u Splitu postali su Ivona Rupić, Vladimir Živaljić, Svjetlana Vidović, Vesna Kuzmičić i Marko Pribisalić. Na Županijski sud u Zadru imenovani su Marijan Bitanga i Dijana Grancarić, na Županijski sud u Bjelovaru Sandra Hančić, na Županijski sud u Koprivnici Vesna Rep, a na Županijski sud u Varaždinu Franc Harapin i Vesna Zrinski.

Na Općinski sud u Zadru imenovani su Ante Bačić, Ivana Čačić Brčić i Tereza Mitrović, na Općinski sud u Crikvenici Iva Polić, na Općinski sud u Starom Gradu Miljana Srhoj Buratović, a na Općinski sud u Slavonskom Brodu Silvija Sajfert,

DSV se više neće sastati u ovom sazivu, jer 15. srpnja istječe mandat svim članovima osim sucu Upravnog suda Anti Galiću.

Krajem lipnja Odbor za pravosuđe Hrvatskoga sabora uputio je u proceduru sve pristigle prijave za izbor deset novih članova tijela zaduženog za imenovanja, ali i utvrđivanje stegovne odgovornosti sudaca. Šest novih članova izabrat će se iz redova sudaca, a po dva iz redova odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti.