KRUNISLAV OLUJIĆ:

'Suci Ustavnoga suda sudjeluju u proizvodnji kaosa'

Bionic
Reading

'Čini mi se da su u pravu oni koji su postavili tezu da se dio sudbene vlasti stavio na stranu oporbe. Osobno sam sklon tom mišljenju te mislim da taj dio sudbene vlasti, a i značajan broj sudaca Ustavnoga suda, sudjeluje u proizvodnji kaosa i radi po principu 'što gore, to bolje'', izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Krunislav Olujić, odvjetnik, nekadašnji predsjednik Vrhovnoga suda, kada smo ga upitali smatra li da se na temelju nekoliko aktualnih slučajeva može konstruirati teza o sukobu sudbene s izvršnom vlašću

Aktualni su slučajevi odluka Mislava Kolakušića, suca zagrebačkoga Trgovačkog suda, o davanju na ocjenu ustavnosti zakona po kojem se provode predstečajne nagodbe, što je rezultiralo njihovim zaustavljanjem te otvorenim sukobom suca i Slavka Linića, ministra financija; nešto ranije, Ustavni sud je iz proceduralnih razloga oborio zdravstveni odgoj, baš kao što su priželjkivali desna opozicija i Katolička crkva, te Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja, koji je solidno uznemirio dio humanističke inteligencije zaposlene na fakultetima, piše Slobodna Dalmacija.

'Nevjerojatno je da su oborili zdravstveni odgoj iz formalnih razloga, kao što je gotovo nevjerojatno da se dio ustavnih sudaca okomio na taj Pravilnik. Očito su štitili sebe jer neki suci Ustavnoga suda rade i kao fakultetski profesori na pravnim i ekonomskim fakultetima. Moglo bi se zaključiti da su ukidanjem Pravilnika branili svoja promicanja po postojećim kriterijima', sumnja Olujić.

A ima li krivnje u vlasti? I Pravilnik i zdravstveni odgoj kreirani su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, pa postoji mogućnost da tamo baš i ne sjede pravno vješte osobe.

'Vjerojatno ima i jednog i drugog, ali mislim da ovaj put nije riječ o tome. Jedan od razloga moga smjenjivanja bio je što sam se suprotstavio stranačkom kadroviranju i Vladimiru Šeksu koji je dvadesetak godina ministar pravosuđa u sjeni, a više od 80 posto pravosudnih kadrova poteklo je iz njegove kadrovske kušalice', tvrdi Olujić.

A što vele vladajući? Slobodna Dalmacija razgovarala je s visokim dužnosnikom SDP-a koji je zamolio za anonimnost. Njegova su razmišljanja uglavnom suglasna s Olujićevima.

'Kada je Ustavni sud oborio Jovanovićev Pravilnik, pogledao sam kada su i kako birani ustavni suci. Svi su birani u mandatu bivše vlasti, a samo su dvojica - Davor Krapac i Mato Arlović - u Saboru dobili više glasova no što ih je imala tada vladajuća koalicija, dakle, imali su širu potporu. Tek od 2010. godine ustavni se suci, na naš prijedlog, biraju dvotrećinskom većinom i, evo, još se nismo usuglasili oko izbora trinaestog suca', podsjeća sugovornik te dodaje da je 'slično stanje i na ostalim sudovima gdje je suce biralo Državno sudbeno vijeće, a znamo tko ga je kontrolirao'.