OCJENA KOMORE

'Suci koji prelaze u odvjetnike trebaju položiti odvjetnički ispit'

18.03.2016 u 16:07

Bionic
Reading

Želi li netko od sudaca prijeći u odvjetnike trebao bi položiti odvjetnički ispit, ocijenjeno je na okruglom stolu 'Pristup odvjetničkoj službi' održanom u petak u Hrvatskoj odvjetničkoj komori u sklopu 34. Dana hrvatskih odvjetnika, tradicionalne manifestacije hrvatskog odvjetništva

Okrugli stol problematizirao je činjenicu da neki sudac, ako želi postati odvjetnik, ne mora polagati nikakav dodatni ispit za razliku od odvjetnika koji, ako želi postati sudac, mora položiti ispiti pri Državnoj školi za pravosudne dužnosnike. HOK smatra da bi i za odvjetnike trebalo uvesti poseban odvjetnički ispit.

'Takva situacija postojala je i u prošlosti kada se današnji pravosudni ispit sastojao od dva ispita, i to sudačkog i odvjetničkog ispita. Radi se o jednostavnom i ekonomičnom rješenju koje bi omogućilo da unutar jedinstvene pravne profesije kandidati koji žele postati suci ili odvjetnici polože ispite koji su u osnovi poznavanja zakonodavstva jednaki, ali se ipak trebaju razlikovati s obzirom na specifičnosti sudačke, odnosno odvjetničke profesije', smatra Komora.

U sklopu Dana održan je i sastanak predsjednika odvjetničkih komora srednje i istočne Europe, a tema je bila 'Odvjetničke usluge na unutarnjem tržištu EU – specifičnosti i problemi nacionalnih tržišta odvjetničkih usluga zemalja srednje i istočne Europe', na kojem je zaključeno da su zajedništvo i suradnja u obrani ne samo kontinentalnog prava u spomenutim zemljama, nego i sprječavanju erozije statusa i društvene uloge odvjetništva potrebni na razini cijele EU.

U tome kontekstu, u pogledu statusa odvjetnika nakon ulaska Hrvatske u EU, ocijenjeno je kako se ne može sa sigurnošću zaključiti da su status i uvjeti rada odvjetnika u hrvatskom društvu bolji nego što su bili prije punopravnog članstva u EU.

Pri tom odvjetnici ne misle na moguću konkurenciju kolega iz drugih država EU, već općenito na status i društvenu ulogu odvjetništva kao specifičnog dijela pravosuđa, ali i zakonski okvir koji moraju poštivati.

Komora, naime, smatra da neke aktivnosti Europske komisije u provođenju EU Direktive o uslugama pokušavaju narušiti neovisnost odvjetništva, te da se ponovno pokušava provući koncept koji je napušten 2011. godine, a kojim bi se rascjepkale ili potpuno uništile odvjetničke komore i na taj način oslabilo ili neutraliziralo organizirano odvjetništvo u ime 'navodne potpune liberalizacije pristupu odvjetničkoj službi'.

Ističe da je Zakon o odvjetništvu potpuno u skladu s pravnom stečevinom EU-a i temeljem toga traži poštivanje ustavno-pravnog i zakonskog položaja odvjetništva i uvažavanje i poštivanje ostvarenja neovisnosti odvjetništva. Poručuje da će prva stati u zaštitu poštivanja pravnih propisa RH i pravne stečevine EU, ali i nacionalnih interesa u zakonitim okvirima.

Dan odvjetnika posvećen je 60. obljetnici smrti Ive Politea, autora nacrta Profesionalnog etičkog kodeksa (Code de morale professionelle) koji je od 1954. osnova odvjetničke etike.