ŠKEGRIN 'DRUGI KONCEPT'

Subway zatvorio svih šest restorana u Zagrebu

08.08.2009 u 14:53

Bionic
Reading

Američki lanac brze hrane Subway zatvorio je vrata svih šest restorana u Zagrebu nakon pet godina poslovanja! Put u propast jednog od najvećih međunarodnih lanaca brze hrane počeo je prije dvije godine, kada je zatvoren glavni Subway restoran uz Trg bana Jelačića, a posljednji hrvatski Subway, u prolazu Cibonina tornja, zatvoren je prošloga tjedna

ZAGREB - U 91 zemlji svijeta Subway ima 31.468 restorana (devet ih se otvorilo u posljednja 24 sata, od srijede do četvrtka), a samo u Americi svake minuta proda oko 2800 sendviča, piše Jutarnji list.

U Hrvatskoj su vlasnici franšize još u siječnju najavljivali daljnju ekspanziju i otvaranje šest novih restorana. Planovi su se, međutim, izjalovili. Od prošloga tjedna Subway je jedini franšizni lanac brze hrane kojemu nije uspjelo u Hrvatskoj. Zašto? Osnivač tvrtke Super-Sub to ne želi otkriti.

Škegrin Daily Fresh

U trenucima kada je Subway tonuo sve dublje, iz njega izlazi fond Borislava Škegre i pokreće novi lanac brze hrane - Daily Fresh - koji je u godinu danaotvorio čak pet restorana na najatraktivnijim lokacijama u Zagrebu. 'Bili smo suvlasnici pa smo u jednom trenutku to prodali prijašnjemsuvlasniku. Imamo sada drugi koncept razvoja, kao što je Daily Fresh', objasnio je Borislav Škegro, čiji je fond, odnosno tvrtka GFG Gustus,većinski vlasnik prvog hrvatskog lanca zalogajnica.

'Ništa ne mogu službeno reći', odgovorio je Josip Željko Bašić, osnivač tvrtke koja je pokrenula Subway restorane u Zagrebu i koja je, prema podacima Trgovačkog suda, još uvijek aktivna.

Restorani brze hrane u Ciboninu tornju, koji se nalaze odmah uz propali Subwayev lokal, nemaju nikakvih problema, promet im čak i raste.

'Oni su imali svoje stalne mušterije. Nisu bili pretrpani, ali restoran im nije zjapio prazan. Priča se da se razlog propasti krije u nekim mutnim poslovima, navodno je netko pokupio novac s računa i otišao iz zemlje', govori zaposlenik restorana koji je želio ostati anoniman.

Koncept brze prehrane u kojem kupac sam bira sastojke osnovan je 1965, a u Zagrebu je 2004. dočekan 'kao Papa'. Neko vrijeme bio je vrlo popularan. Vlasnici Super-Suba izjavljivali su da imaju stalne kupce koji redovito jedu do tri puta tjedno.

S adrese američke uprave Subwaya na pisani su upit odgovorili samo da je proslijeđen radi formiranja odgovora. Upravo 2007, kada je zatvoren prvi i najvažniji lokal, u Super-Sub ulazi Quaestus fond Borislava Škegre. Točnije, u vlasničku strukturu ušla je tvrtka GFG Gustus koju je osnovao taj fond, a temeljni kapital Subwaya povećan je sa 80.000 kuna na gotovo tri milijuna.

Istodobno je godina udruživanja bila godina najlošijeg poslovanja Subwaya. Prihod im se višestruko smanjio u odnosu na godinu prije: 2006. prihod je bio 662.000 eura, a godinu kasnije 256.000 eura.

Lanac McDonald’s restorana je, nasuprot Subwayu, učetverostručio dobit: u jednoj godini povećali su zaradu sa 3,1 milijuna na 14 milijuna kuna.