PROTIV NOVOG ZAKONA

Studentski prosvjedi u Rimu

22.12.2010 u 12:41

Bionic
Reading

Tisuće studenata prosvjeduju u srijedu u Rimu protiv novog zakona o sveučilištu pa je policija blokirala velike dijelove središta prijestolnice da bi spriječila moguće sukobe, poučena iskustvom s prošlog prosvjeda prije tjedan dana

Na prošlotjednim prosvjedima gorjeli su automobili, prosvjednici su razbijali izloge trgovina, a deseci ljudi su ozlijeđeni u uličnim sukobima prosvjednika i policije nakon što se mirni prosvjed pretvorio u najgore nasilje, kakvo godinama nije viđeno u Rimu. Neredi su izbili nakon što je premijer Silvio Berlusconi za dlaku izbjegao izglasavanje nepovjerenja u parlamentu.

Studentski čelnici, koji žele izbjeći takve scene, obećali su da neće pokušati probiti policijske blokade, ali drže u tajnosti rute dviju odvojenih prosvjednih povorki i najavili su iznenađenje.

Novi zakon o obrazovanju, za koji vlada tvrdi da će ojačati sveučilišni sustav u Italiji, a kritičari da će samo srezati financije, čeka konačno odobrenje u Senatu u srijedu, iako bi glasanje moglo biti odgođeno do četvrtka.