SAMO NE BORAS

Sveučilišna platforma najavila prosvjed, podržao ih bivši rektor Bjeliš

19.02.2018 u 16:42

Bionic
Reading

Sveučilišna platforma najavila je za četvrtak prosvjed pod geslom "Sveučilište mora bolje" u povodu izbora novog rektora Sveučilišta u Zagrebu, kojem je cilj, kako kažu, pokazati da Sveučilište "ne pripada šačici moćnika koji ga koriste za svoje privatne interese, nego svima nama"

Sveučilišna platforma, koja okuplja dio studenata Filozofskog fakulteta, u priopćenju podsjeća da će u petak, 23. veljače, Senat izabrati novog rektora Sveučilišta u Zagrebu.

U tim izborima pravo glasa nemaju ni građani niti većina profesora i studenata Sveučilišta, iako ih se oni itekako tiču. Tog će dana nekoliko desetaka senatora odabrati smjer kojim će se Sveučilište kretati iduće četiri godine; smjer koji može značiti ili poboljšanje kvalitete Sveučilišta ili njegovo daljnje propadanje, kaže se u priopćenju.

U državi koju svakodnevno izjedaju korupcijske i klijentelističke afere, sukobi interesa i opća netransparentnost, takvo stanje stvari odražava se i u visokom obrazovanju, tvrdi Sveučilišna platforma.

'U četverogodišnjem mandatu sadašnjeg rektora Damira Borasa nagledali smo se i naslušali takvih afera: od represije nad studentima, nelegalnog postavljanja poslušnika u tijela odlučivanja na Sveučilištu, netransparentnog trošenja javnog novca na tužbe ne samo protiv medija koji su se usudili kritizirati njegove postupke, već i protiv vlastitog studenta, do dodjeljivanja financijskih sredstava podobnima i ucjenjivanja radnim mjestima – sve je to rezultiralo apsolutnim srozavanjem ugleda Sveučilišta u Zagrebu'.

Kakav je to rektor koji dopušta otpuštanje profesora koji se usude progovoriti o plagijatima visokih državnih dužnosnika? Kakav je to rektor koji tuži vlastite studente? Kakav je to rektor koji bez ikakve kontrole troši javna novčana sredstva da bi osigurao vlastitu poziciju moći?

Kakav je to rektor koji svoje nezakonite postupke opravdava autonomijom Sveučilišta, istom onom autonomijom koja bi trebala biti primjer demokratskog upravljanja i odlučivanja u društvu, kaže se u priopćenju.

Prethodnik aktualnog rektora Aleksa Bjeliš objavio je na portalu srednja.hr da podržava poziv na prosvjed uz poruku: "Živom i mladom Sveučilištu, koje i vi i mnogi drugi koji ne dopiru do javnosti neprekidno obnavljate, doista je mjesto pred Rektoratom".

  • +14
Sva lica Damira Borasa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Ipak, neka vas, kada opet tamo dođete, ne iznenadi što će vas iza dugačke željezne ograde dočekati Rektorat bez Sveučilišta, poručuje Bjeliš prosvjednicima.

Rektorat je svoje Sveučilište gubio postupno, na početku neprimjetno, pa zatim sve očiglednije. Gubio ga je svakim onim potezom, javnim ili nejavnim, koje to Sveučilište nije smjelo prihvaćati jer je i dalje željelo ne zanijekati sebe, i imati svoje mjesto u svjetskoj obitelji u koju su ga prijašnje i sadašnje generacije uvele, kaže Bjeliš.

Naglašava kako je došlo vrijeme za suočiti se s tamnim stranama Sveučilišta. Studentima je poručio da vjeruju u sebe te da će upravo oni u četvrtak donijeti veselje pred željeznu ogradu Sveučilišta.