'VIDIMO SE NAJESEN'

Studenti zagorčali ljeto ministru Primorcu

10.06.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Studenti iz Nezavisne incijative (NI) za pravo na besplatno obrazovanje traže da se predsjednik Studentskog zbora riječkog Sveučilišta i ujedno predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Tomislav Čengić hitno razriješi s dužnosti te da se raspišu prijevremeni studentski izbori

RIJEKA - Riječki su studenti u 12 sati na Jadranskom trgu započeli prosvjed pod sloganom 'Ministre, vidimo se najesen'. Žele upozoriti mjerodavna tijela da ne prestaju tražiti besplatno obrazovanje, biti aktivni i kritični građani ovog društvaS tim u vezi, danas je skupina studenata s natpisima i uz bubnjanje prošla riječkim Korzom.

Studentima su se pridružili i građani, pa su zajedno uz brojne transparente, zvižduke i udaranje bubnjeva prodefilirali Korzom. Na transparentima je, između ostalog, pisalo 'Radnici uz studente', 'Učenici uz studente', 'Studenti vole traktore', 'Ovo nije početak kraja', 'Ovo je kraj početka', 'Vaše vrijeme istječe', 'Zna$ lee?', 'Ima$ lee?', 'Djeco, bit će još...', 'Školarine mogu oštetiti spremu i smanjiti plodnost', itd.

Ne pristajemo na parohijalizam i paternistički ton mjerodavnih kao ni na usidjelost i letargiju civilne misli. Ne tražimo mnogo, već samo ono što su nam Oni Ustavom zagarantirali, a svojim stavovima Hrvatska, društvo znanja proklamirali, priopćili su studenti iz Nezavisne inicijative.

Osim razrješenja Tomislava Čengića, kako su naveli na svojoj internetskoj stranici, zahtijevaju i neopozive ostavke članova Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Studenti prosvjednici smatraju da je Čengić svojim držanjem i ponašanjem tijekom studentskih prosvjeda pokazao da ne radi u korist studenata, koje bi po svojoj dužnosti trebao predstavljati, te da je izgubio svaki legitimitet pred studentima.

Istaknuli su i zahtjev za neopozivu ostavku studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Rijeci Stipe Ćorluke, koji je, kako su ocijenili, u medijskom istupu tijekom studentske blokade pozvao na kažnjavanje studenata uključenih u blokadu te je time, smatraju, prekršio temeljna načela dužnosti koju obnaša.

Studenti iz Nezavisne inicijative traže da se raspišu prijevremeni studentski izbori na razini Sveučilišta u Rijeci početkom sljedeće akademske godine.