POKRET OTPORA

Studenti Hrvatskih studija ruše čelnicu Zbora i pripremaju blokadu po uzoru na 2009.

22.03.2017 u 16:23

Bionic
Reading

Studenti Hrvatskih studija (HS) izglasali su danas, na svom 4. Studentskom saboru, nepovjerenje predsjednici Studentskog zbora HS-a Ivani Široki i svim članovima tog tijela te traže njihovu ostavku, a ujedno su dali podršku štrajku profesora HS-a, objavljeno je na stranici Studentskog sabora HS-a na Facebooku. Blokada nastave na HS-u zbog odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o ukidanju studija filozofije nastavljena je i treći dan, a u tijeku je sastanak o štrajku profesora HS-a u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Na sastanak su pozvani svi zaposlenici Hrvatskih studija, a u pozivu je navedeno da sudjelovanje na sastanku nikoga ni na što ne obvezuje. Zaposlenike zabrinute za status Hrvatskih studija, za dobrobit studenata i za vlastita radna mjesta o njihovim pravima i mogućnostima informiraju Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, te sindikalna pravnica Ana Petošić.

Uz sindikate, profesore i studente Hrvatskih studija, njihov zahtjev za očuvanje studija filozofije podržale su lijeve političke stranke, a danas je stigla i prva formalizirana podrška iz inozemstva, u vidu peticije protiv ukidanja tog studija koju je pokrenula Márta Ujvári, profesorica filozofije sa Sveučilišta Corvinus u Budimpešti. 

Istovremeno, studenti na Hrvatskim studijima trenutno slušaju predavanje o velikim studentskim prosvjedima i blokadi nastave na fakultetima iz 2009. Predavači su 'sudionici blokade, dvoje bivših studenata Hrvatskih studija i student FFZG-a'.

Na jutrošnjem Studentskom saboru, četvrtom po redu od početka tjedna, izglasan je nastavak blokade nastave i u četvrtak. Ujedno, izglasana je podrška profesorima za štrajk, kao i nepovjerenje Studentskom zboru HS-a, čija je predsjednica Ivana Široki u sinoćnjem nastupu u emisiji 'Otvoreno' HTV-a kazala da blokada nastave nije legitimna niti pokazuje kako bi se budući akademski građani trebali ponašati.  

Na upit voditelja Mislava Togonala o 'uvezenim revolucionarima' u blokadi Hrvatskih studija, Široki je rekla da ne zna o kojem se broju studenata s drugih fakulteta radi, ali da je sa stranica Plenuma Filozofskog fakulteta vidljivo da ih je bilo. 'Generalno gledano, sve vezano s Plenumom ima neke političke konotacije, možda ne s političkim strankama, nego jednostavno sa svjetonazorima', rekla je Široki.

S druge strane, predstavnica pobunjenih studenata Antea Anđelić ustvrdila je da 'nema uvezenih revolucionara'.

'Jednostavno, studenti Filozofskog fakulteta, kao i Fakulteta političkih znanosti, solidarizirali su se s nama i s našom borbom, pa su nam se neki tako i pridružili. Međutim, to je vrlo mali broj. Udruženi smo u Sveučilišnoj platformi s drugim fakultetima, ali isključivo zato što naš problem seže iz istog mjesta - to je Sveučilište u Zagrebu', objasnila je Anđelić.

Inicijativa za Filozofski priopćila je danas da rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i prorektor Ante Čović protupravnim postupcima zloupotrebljavaju javne funkcije za političke obračune s nastavnicima i studentima koje smatraju nepodobnima, kako na Hrvatskim studijima, tako i na Filozofskom fakultetu.

'Na Hrvatskim studijima, od nekoliko paralelnih studija, suspendira se isključivo studij filozofije na kojem su zaposleni nastavnici koji su u proteklim mjesecima ukazivali na mogući plagijat ministra Pave Barišića, dugogodišnjeg bliskog suradnika prorektora Čovića. Samo ta činjenica je dovoljna da se uvidi kako namjere rektorata nisu usmjerene prema poboljšavanju funkcioniranja Sveučilišta u Zagrebu, nego je riječ o mnogo prizemnijim motivima koji nemaju veze sa znanošću i obrazovanjem', ističe se u priopćenju Inicijative za Filozofski.

Inače, prorektor Ante Čović, također gost u sinoćnjoj emisiji 'Otvoreno', izazvao je nemalo čuđenje odgovorom na Togonalovo pitanje je li on plagijator - s obzirom da su ga profesori filozofije s Hrvatskih studija prijavili za autoplagijat, kao što su prijavili i ministra Pavu Barišića za plagijat.

'Varate li vi svoju ženu?', upitao je prorektor voditelja. 'Nikako', odgovorio je Togonal. 'A pa onda nisam ni ja plagijator', zaključio je Čović.