BOJAN GLAVAŠEVIĆ:

'Ukidanje filozofije na Hrvatskim studijima - odmazda ministra Barišića?!'

15.03.2017 u 12:01

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević upozorio je u srijedu kako se ukida studij filozofije na Hrvatski studijima za sljedeću akademsku godinu te je izrazio sumnju da se radi o odmazdi jer je s tog studija u Augsburg poslana prijava za plagijat ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića.

'Na jučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu potvrđen je prijedlog rektorskog kolegija tog Sveučilišta prema kojemu je predviđeno nula upisnih mjesta za studij filozofije na Hrvatskim studijima za sljedeću akademsku godinu. Time je efektivno studij filozofije na Hrvatskim studijima ukinut, a rektor Boras rekao je kako taj studij nema perspektivu', rekao je Glavašević nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Podsjetio je i da su Hrvatski studiji najbolje ocijenjeno visoko učilište za društvene i humanističke znanosti u Hrvatskoj.

'Na Odsjeku za filozofiju radilo je i još uvijek radi osam prosječno najcitiranijih filozofa u RH. Ovdje želimo i moramo upozoriti na visoko sumnjiv karakter ove odluke. Između tri studija filozofije na Sveučilištu u Zagrebu, onaj na Hrvatskim studijima bio je najbolje ocijenjen. Zbog čega na primjer nije ukinuta filozofija na Filozofskom fakultetu ili na Fakultetu družbe Isusove. Sasvim slučajno, a možda i ne, upravo je s filozofije na Hrvatskim studijima u Augsburg poslana prijava za plagijat Pave Barišića. Smatramo da u ovom slučaju postoji velika vjerojatnost da je ovdje riječ zapravo o odmazdi', smatra  Glavašević. Hrvatska, rekao je, nije zemlja znanja, a na ovakav način to nikada neće ni biti.