GORAN BANDOV

Stručnjak za međunarodne odnose: Mislim da smo jako daleko od nuklearnog rata

01.03.2022 u 20:07

Bionic
Reading

Stručnjak za međunarodne odnose sa Sveučilišta u Zagrebu Goran Bandov kazao je u N1 Dnevniku da ne vjeruje da će doći do nuklearnog rata, ali i da je Vladimir Putin ovom invazijom značajno narušio svoj i ugled Rusije u svijetu.

“Ovo sigurno nije dobro za Rusiju. Do prije nekoliko dana imali su niz prijatelja koji su se u javnoj sferi zalagali da Rusija ostvari svoje interese. Što se tiče Ukrajine, zalagali su se za neutralnost Ukrajine i sve što je Rusija željela. Priznanjem separatističkih pokrajina i ovim ratom potpuno je nestala ta podrška. Ovom krizom uspio je ujediniti Europu”, poručio je Goran Bandov za N1.

Kaže da je Europska unija shvatila da ovo nije rat u Ukrajini nego europski rat.

“Zato je EU ovako reagirala. Prvi put u svojoj povijesti, EU šalje i oružje. Prije nekoliko dana bili su potpuno drugi stavovi, ali zapadni svijet je rekao što misli o rušenju međunarodnog javnog prava, rušenju Povelje UN-a, narušavanju svih međunarodnih standarda u kojima smo živjeli. Ja sam uvjeren da će i ostali dio svijeta reagirati na istom tragu, jer ovo jest opasnost za sve na svijetu”, kazao je.

Napominje i da je uvijek u međunarodnim odnosima jako dobro ostaviti otvorene diplomatske kanale.

“Oni su bili otvoreni čak i u vrijeme hladnog rata. Inače može doći do nesporazuma, da jedna sila čini nešto, a druga misli nešto drugo pa situacija dodatno eskalira. Ono što je u ovom trenutno problematično je pitanje povjerenja kojeg nema. Putin je to uspio značajno narušiti”, kazao je Bandov.

Dodaje da je Putin ovo vojno djelvoanje dugo pripremao, dok je istovremeno uvjeravao domaću i međunarodnu javnost u nešto sasvim drugo.

“Mislim da smo jako daleko od ikakvog nuklearnog rata. Mi također imamo silu. Imaju i drugi nuklearno oružje. Tko baci prvu bombu, naredna je njegova. Prilično sam uvjeren da do takvih momenata neće doći”, zaključio je.