velika suša u europi

Stručnjak otkrio prijeti li Hrvatskoj nestašica vode i koja su mjesta kod nas rizična

13.07.2022 u 19:17

Bionic
Reading

Voditelj Sektora korištenja voda u Hrvatskim vodama Đino Zmijarević bio je gost Dnevnika N1, gdje je prokomentirao prijeti li Hrvatskoj nestašica vode uslijed toplinskih valova u Europi, suše i zbog talijanskog scenarija

U Italiji je gotovo presušila rijeka Po, no Zmijarević kaže da Hrvatskoj takva situacija ne prijeti, osim na području Istre gdje je stanje ozbiljnije.

'Dobra vijest je da ne prijeti situacija kakva je u Italiji, ali da je stanje ozbiljno na području Istre, jest. Hidrološki je bila izuzetno nepovoljna godina po pitanju punjenja izvora pitkom vodom. Stanje zaliha je nešto lošije nego uobičajno. I u ovom trenutku imamo situaciju da smo na pragu, kao što je i istarski župan rekao, da se možda i objave redukcije na dijelovima poluotoka', rekao je Zmijarević za N1 te pojasnio koja su još područja osim Istre rizična.

'U ovom trenutku jer smo imali izuzetno nepovoljnu hidrološku godinu, u nekim gorskim predjelima gdje nisu pale količine snijega koje inaču padnu zimi, postoji mogućnost da također da dođe tijekom ljeta do redukcije vode. Prvenstveno mislim na općine Plitvička jezerva, Rakovica, Dvor, Brinje, Klinča Sela u ovom trenutku. To su podaci kojima raspolažemo. Nadamo se da će ostati samo na tom dijelu', kazao je Zmijarević.

Hrvatska dio voze izvozi u Sloveniju

Poziva sve potrošače na racionalno i odgovorno ponašanje, da koriste samo vodu koja je zaista nužna.

Potvrdio je za N1 da Hrvatska dio vode izvozi u Sloveniju.

'Da, točno je. Izvorište Gradole na istarskom poluotoku koje se gradilo za vrijeme bivše države svojim udjelom je sudjelovao i Koparski vodovod s 30 posto, nakon toga njegov udio otkupio je Istarski vodovod, no obaeza je isporučivati 15 posto kapaciteta prema Sloveniji', rekao je Zmijarević.