ogroman biznis

Stručnjak: Američko-izraelski lobi u SAD-u okreće puno novca na ratu na Bliskom istoku

05.03.2024 u 09:09

Bionic
Reading

Koliki su izgledi za postizanjem mira između Izraela i Hamasa? U kojoj mjeri međunarodni pritisak može prisiliti Izrael da promijeni svoju taktiku u Gazi u okvirima humanitarne krize? Je li održiva Netanyahuova strategija 'borbe do potpune pobjede'? O tome su U mreži prvog govorili stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina i bivši diplomat Božo Kovačević

Obućina je rekao kako se nada da će Ramazan donijeti mir za stanovnike Gaze, ali to ovisi o volji Hamasa i o volji izraelske vlade. Na pitanje ima li u Kairu šanse za postizanjem mira, Obućina je rekao kako se ovdje, prije svega, ne govori o miru nego primirju.

'Mir između Hamasa i izraelske vlade je teško očekivati, stoga što su prisutni preduvjeti i sjedne i s druge strane za koje nema kompromisa', kazao je Obućina u emisiji 'U mreži prvog' na Hrvatskom radiju.

Naglašava kako je pritisak međunarodne zajednice na obje strane velik, ali, kako kaže, ovdje se ne radi samo o pregovorima između Izraela i Palestine.

'Tu se radi isključivo o Netanyahuovoj vladi koja isključuje sve glasove oporbe, židovsku emigraciju koja je protiv takve politike, a isto tako i Palestinci ovise o Hamasu. Regionalne sile također imaju u svemu tome svoj interes', rekao je Obućina.

Izrael odbija sudjelovati u mirovnim pregovorima sve dok i Hamas ne dostavi imena talaca koje drži, dok im iz Hamasa odgovaraju da to ne mogu učiniti dok traju napadi u kojima ginu ti isti taoci.

  • +15
Palestinci u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Jasno je da Izraelu nisu prva briga taoci, kao što je jasno da Hamasu nisu prva briga Palestinci. Pritisak je i na jednu i na drugu stranu, ali američka je administracija u velikoj neprilici', naglasio je Kovačević.

Dodaje kako Netanyahuova izjava da neće pristati na kapitulaciju, znači da neće bezuvjetno prihvatiti ono što Amerika pokušava nametnuti. Obućina ističe i da bi Netanyahu bio u zatvoru da nije premijer.

Kovačević smatra da Netanyahu odgađa svoje odluke sve do predsjedničkih izbora u Americi. Kako kaže, on očekuje da će pobijediti Donald Trump koji podržava desničarsku politiku Netanyahua.

Obućina naglašava kako neovisno tko će pobijediti na izborima u SAD, podrška administracije Izraelu je ključna u svim momentima.

'Samo je pitanje koliko će izraelski lobi uspjeti zaustaviti negativne konotacije, ali da Joe Biden i Netanyahu nisu na istom nivou razgovora i da se ne razumiju - to je jasno', istaknuo je.

Obućina smatra da je cijelo vrijeme postoji interes glede sukoba između Izraela i Palestine.

'U SAD-u postoji američko-izraelski lobi koji nastoji u ovom sukobu 'okretati' puno novca', kazao je, dodavši kako je to ogroman biznis i da cijelo ovo vrijeme Izraelci i Palestinci pate dok drugi ne žele donijeti odluke koje bi išle prema trajnom miru', naglasio je.