SPLIT - SAJAM SASO

Stručni skupovi - najvažniji dio sajma

28.10.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Danas je peti zadnji dan od otvorenja najvažnije sajamske manifestacije ove godine u Hrvatskoj, 17. Sajma SASO na Žnjanu u Splitu

Ovogodišnje izdanje sajma, koji je posljednjih godina izrastao u najvažniju smotru za hrvatske obrtnike, bilo je u cjelini uspješno i predstavilo se ukupno 1927 izlagača iz 11 zemalja. 'SASO je sajam koji uvijek pokazuje trendove u gospodarstvu. Tako je na ovogodišnjem sajmu ponovno nastavljen trend porasta izlagača iz sektora obnovljivih izvora energije za 2,5 puta u odnosu na prošlogodišnji sajam SASO 2011', istaknuo je Bogdan Šarić, direktor sajma SASO.

Ove godine je, također, nastavljena uspješna suradnja tvrtke Sajam Split s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom obrtničkom komorom. Uz Obrtničku komoru Splitsko-dalmatinske županije, svoje proizvode i usluge predstavli su obrtnici iz cijele Hrvatske.
Osim domaćih, na sajmu su se predstavile i komore iz njemačkih gradova Erfurta i Maderburga koje su direktno zainteresirane za konkretna ulaganja u poduzetničku zonu u Dugopolju. Pod okriljem Hrvatske gospodarske komore, skupno su predstavljene tvrtke iz Karlovca, Osijeka, Siska, Vukovara i Bjelovara.

Kao najvažniji element manifestacije koja je izrasla iz smotre građevinskog sektora, istaknuto je održavanje većeg broja stručnih skupova. Na tim skupovima sudjelovalo je više od 200 predstavnika tvrtki te više od 2000 sudionika. Sudjelovanje na konferencijama bilo je besplatno, odnosno, nije se naplaćivala kotizacija, čime je svima zainteresiranima omogućena dostupnost novih znanja i trendova. Stručni skupovi su se bodovali od relevantnih komora.

Posebno je bio zanimljiv skup u četvrtak u sklopu Dana arhitekata po radnim naslovom 'Je li turizam potrošač prostora' na kojem su sudjelovali zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ana Mrak Taritaš, predsjednik Društva arhitekata Split Dario Gabrić, predsjednik Društva arhitekata Zagreb Damir Ljutić, predsjednik Stručnog savjeta Udruženja arhitekata Hrvatske Silvijo Bašić, direktorica Urbosa Gordana Radman i arhitekt Dinko Peračić.

Sudionici okruglog stola nastojali su odgovoriti na brojna aktualna pitanja vezana uz razvoj turizma i planiranje, koja su posljednjih godina došla u prvi plan. Jedno od najvažnijih je svakako bilo pitanje kako održivo razvijati turizam, te kako pri tome u prostornim planovima i arhitektonskim rješenjima zadržati prepoznatljivost destinacije.

'SASO je po broju izlagača, velikom broju sklopljenih poslova te uspješnom stručnom programu još jedanput dokazao da je jedan od najznačnijih gospodarskih događaja u regiji. Unatoč krizi, na sajmu se mogla uočiti prilagodljivost i žilavost dijela poduzetnika iz sektora graditeljstva i metalnog sektora. Poduzetnici su izložili niz inovativnih i funkcionalnih proizvoda, što je oduševilo posjetitelje sajma', istaknuo je Bogdan Šarić, direktor sajma SASO.