opet na doradu

Štromar o GUP-u: Imaju rok koliko treba vremena da se isprave greške

15.11.2019 u 15:18

Bionic
Reading

Izmjene zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP) moraju na doradu zbog neusklađenosti s prostornim planom višeg reda, konkretno zbog Hipodroma gdje nije precizno definirana pretežitost rekreacijske zone, izjavio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar

To je zaključak stručnih službi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja nakon analize drugog prijedloga izmjena GUP-a. Štromar je pritom podsjetio da je prije pet-šest mjeseci GUP također morao na doradu jer nije bilo sve usklađeno s Prostornim planom Grada Zagreba.

Sada GUP mora ponovno na doradu zbog dvije stvari - prva je usklađenost s prostornim planom višeg reda, a druga urbanistički planovi uređenja (UPU).

Štromar je objasnio da je Hipodrom u Prostornom planu Grada Zagreba rekreacijska zona, a u novim izmjenama GUP-a pretežitost rekreacijske zone nije definirana na minimalno 51 posto.

"Želimo da se u GUP-u definira da je minimum 51 posto. Druge dvije namjene (mješovita i tematski park) mogu ostati, bitna je pretežitost 51 posto rekreacijske zone", istaknuo je Štromar.

Drugi problem su UPU-ovi, detaljni planovi GUP-a u pojedinim dijelovima. Radi se o 37 područja i UPU-ova, među kojima su i Hipodrom i Velesajam, kaže Štromar.

Ministarstvo nije zaustavilo GUP već ga dalo na doradu

Ako se GUP-om za ta područja ne odrede uvjeti provedbe zahvata u prostoru s detaljnošću UPU-a, ne može se izdati akt za gradnju nove građevine, već samo za zamjensku ili rekonstrukciju postojeće građevine.

Štromar je istaknuo da njegovo Ministarstvo nije zaustavilo GUP, već ga je dalo na doradu, a Grad Zagreb "ima rok koliko treba vremena da se isprave te greške".

Upitan ima li šanse da ispravljeni prijedlog GUP-a dođe na sjednicu Gradske skupštine zakazanu za 9. prosinca, odgovorio je kako je to hipotetsko pitanje, a njegovo Ministarstvo se ne bavi takvim pitanjima, nego mora utvrditi je li sve po zakonu.

Štromar napominje da cijela stvar može trajati i godinama, ali u interesu je grada da što prije riješi svoj prostorno-planski glavni dokumenat, kako bi se mogao razvijati.

Također je ustvrdio da izmjene GUP-a ne trebaju ponovno ići na javnu raspravu, nakon što u Gradu isprave to što traži Ministarstvo.

"Oni su odradili javnu raspravu za one izmjene za koje je trebala ići javna rasprava", istaknuo je Štromar.