ministar upozorio

Štromar: Imamo odlične prirodne uvjete za život. No, klimatske promjene ne zaobilaze ni nas

11.11.2019 u 16:12

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar rekao je u ponedjeljak da u Hrvatskoj do 2030. žele smanjiti CO2 i poboljšati energetsku učinkovitost, što se u urbanim područjima može postići novim zelenim površinama i zelenom politikom

Otvarajući konferenciju "Zelena budućnost grada" izvijestio je da je u izradi nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. s razvojnim smjerom "Zelena Hrvatska" za bolji i kvalitetniji standard građana.

"Radimo strategiju od 2020. do 2030. kako smanjiti CO2, kako poboljšati energetsku učinkovitost i kako našim građanima stvoriti bolje uvjete života", istaknuo je Štromar u zagrebačkom hotelu Internationalu i objasnio da se ponajprije fokusiraju na urbana, velika područja, gdje s novim zelenim površinama i zelenom politikom mogu postići te ciljeve, to jest smanjiti temperaturu u velikim gradovima i drugo.

"Dosad smo novac uglavnom koristili za energetsku učinkovitost, trenutno je više od 1400 zgrada ili uređeno ili se uređuje, imamo tople i sigurne domove, ugodnije učionice, zbornice i ambulante, a sada se pripremamo za sljedeće ciljeve", poručio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Pohvalio se da su u Ministarstvu graditeljstva dosad najbolje uložili novac iz europskih fondova i ugovorili više od 94 posto te očekuju da će ih dobiti još tako što će krajem godine otvoriti nove natječaje za uređenje stambenih zgrada, a tijekom iduće godine, u proljeće, i za javne zgrade.

Novac koji se uštedi smanjenjem potrošnje energije, načelnici, gradonačelnici i župani koji kandidiraju na natječaje mogu uložiti u obrazovni sustav i u bolju komunalnu infrastrukturu. 

Upozorio je i na klimatske promjene u okolišu i veliku brzinu kojom se događaju.

"Hrvatska je još mjesto povoljno za život i rad, gdje šume zauzimaju gotovo polovinu teritorija, a naseljenost je mala, što predstavlja odlične prirodne uvjete za život ljudi. No, klimatske promjene ne zaobilaze ni Hrvatsku", dodao je.

Susrećemo se, istaknuo je, s porastom temperature unutar gradova i stvaranjem toplinskih otoka, koji nepovoljno djeluju na građane i prirodni sustav, te s nedostatkom propusnih površina za infiltraciju oborinskih voda zbog čega oborine često uzrokuju poplave te prometne i ekološke poremećaje.

"Naša je odgovornost da djelovanje bude usmjereno prema održivom razvoju. Stoga želimo razvijati i poticati zelenu infrastrukturu u urbanim područjima", poručio je Štromar.