TKO ĆE NASLIJEDITI PUSIĆ?

Štromar: Kandidirat ću se za predsjednika HNS-a!

21.04.2015 u 17:50

Bionic
Reading

HNS je bila i dalje će biti demokratska i građanska stranka koja baštini standarde liberalne demokracije, kao što su prava i slobode svakog čovjeka, i čija svjetonazorska pozicija ne izvire iz odnosa prema povijesti, odnosno prošlosti, već iz odnosa prema sadašnjim problemima i pogledu prema budućnosti. A naš je cilj razvoj Hrvatske kao suvremene države i društva, naglašava to Predrag Štromar, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i varaždinski župan u Varaždinskim vijestima, u kojima je, uz ostalo, objasnio zašto se odlučio kandidirati za predsjednika HNS-a

O tome je bilo govora na današnjoj koordinaciji HNS-ovih članova u izvršnoj vlasti u općinama i gradovima te županijama, a okupilo se 70-ak načelnika i gradonačelnika te njihovih zamjenika, među kojima i međimurski župan Matija Posavec, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić te zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Alić.

'Dva su glavna pokretača u mojoj kandidaturi. Prvo, kandidatura za predsjednika stranke proistekla je iz želje da, u suradnji sa svojim stranačkim kolegama iz cijele zemlje, pokrenemo novi val razvoja stranke i to upravo na onim izvornim načelima na kojima je stranka i nastala. Naravno, iza svega stoji i želja da stečena iskustva u vođenju Varaždinske županije, za koju mogu reći da je dobro uređena i među najuspješnijima u Hrvatskoj po pitanju projekata, prenesem i na nacionalnu razinu. Drugi mi je važan pokretač bila silna podrška i poticanje mojih kolegica i kolega iz stranke, kako iz Varaždinske županije, tako i iz svih krajeva naše zemlje', veli Štromar govoreći o razlozima svoje kandidature, sukladne željama dijela članstva da HNS ponovo dobije predsjednika iz svoje baze na sjeveru.

Rezultat Štromarove kandidature međutim ne bi se trebao vidjeti tako brzo jer bi se redovni stranački izbori trebali održati tek sljedeće godine, osim ako ne dođe do prijevremenih unutarstranačkih izbora, što priželjkuje dio narodnjaka nezadovoljan stanjem u HNS-u.

'Oni će se održati samo ako takvu odluku utvrde stranačka tijela. U ovom nam je trenutku najvažnije konstruktivnim prijedlozima i projektima što uspješnije ispuniti ulogu koalicijskih partnera do kraja mandata Vlade', upozorava Štromar.

Za prvo razdoblje aktualne Vlade kaže da je bio teško i ne osobito dobro, što zbog izrazito teškog stanja u kojemu je preuzela upravljanje državom, što zbog nepripremljenosti za izazove.

'Zato i kažem da je svakako moglo bolje. Moram reći i to da su u posljednje vrijeme vidljivi rezultati rada naše vlade, da smo počeli bilježiti pozitivne rezultate u gospodarstvu, a posebno me vesele ti učinci u proizvodnji i prerađivačkoj industriji te izvozu', veli župan jedne od najviše izvozno orijentiranih županija.

U HNS-u trenutno su tri različite opcije vezano uz izlazak na izbore, među kojima je i ona u postojećoj koaliciji sa SDP-om, ali i HSU-om i IDS-om.

'Sigurno je da ćemo u slučaju odluke o izlasku na izbore u koaliciji sa SDP-om utvrditi koalicijski ugovor puno konkretnije i jasnije nego što je to bilo u ovom posljednjem slučaju. U tom će se smislu naša stranka zalagati i za utvrđivanje kako projekata i reformi, tako i kalendara tih promjena. U te promjene svakako spadaju one koje će značajnije poticati razvoj poduzetništva te promjenu investicijske i poduzetničke klime, po čemu smo mi na sjeveru zemlje otišli najdalje. Tu posebno mislim na pojednostavljenje poreznog sustava, kao i na smanjenje poreza i neporeznih nameta za gospodarstvo, čime bi naša poduzeća dobila više potrebnog zraka za utakmicu sa svojom inozemnom konkurencijom. Javna i državna uprava moraju postati servis svojim građanima i poduzetnicima jer one i postoje radi njih i ne smiju biti same sebi svrhom. Svakako ćemo inzistirati i na promjeni u izbornom zakonodavstvu, jednom od generatora nepovjerenja u politiku i političare. Smanjili bismo broj zastupnika na 120 (sa sadašnjih 140), smanjili bismo i broj izbornih jedinica na šest (sa sadašnjih 10). Povećali bismo broj preferencijskih glasova u izbornim jedinicama. Proces decentralizacije, kako funkcija, tako i financijskih sredstava, mora krenuti odmah,u prvoj godini mandata, dok teritorijalni preustroj zemlje treba prepustiti struci, a ne politici, jer se politika u to ne razumije ili želi zadržati neke svoje uskostranačke interese', drži Štromar.

Štromar ne isključuje ni samostalan izlazak na izbore, i to u svim izbornim jedinicama.

'Da imamo snage za samostalan izlazak, pokazuju i zadnji rezultati prijevremenih izbora u Dubrovniku i Sv. Ivanu Zelini, u kojima smo u namjerno izazvanim izborima – koji je isprovocirao HDZ rušenjem proračuna - pobijedili i imamo svoje gradonačelnike. Podsjećam i na sjajne rezultate koje smo postigli na posljednjim lokalnim izborima u Varaždinskoj županiji, u kojoj smo dobili 15 načelnika i gradonačelnika. Osim ovdje, na sjeveru, i u dubrovačkom području, imamo dobre rezultate i u Primorsko-goranskoj županiji. Cres, Kraljevica i Kostrena su mjesta s gradonačelnicima iz HNS-a, a imamo i brojne dogradonačelnike. Znači, nemamo nikakve bojazni od samostalnog izlaska na izbore', naglašava predsjednik Središnjeg odbora HNS-a.

Međutim rezultati anketa o rejtingu stranaka ne daju velike šanse HNS-u, ali to ne brine Štromara.

'Stvarni pokazatelj snage stranke proizlazi iz organizacije stranke na terenu, kao i aktivnosti stranačke infrastrukture. To smo pokazali na ovim posljednjim izvanrednim izborima i u Dubrovniku i u Zelini, ali i u mjesnim izborima u Rijeci, u kojoj smo prije četiri mjeseca osvojili 15 posto glasova. Odnosno osam puta više od ovog spomenutog stranačkog rejtinga. Uvjeren sam da bismo u slučaju samostalnog izlaska na izbore dobili znatno veći broj glasova i da bismo osvojili najmanje pet, šest mandata upravo zato što se oslanjamo na dobru organizaciju stranke, na prepoznatljive čelnike stranke u svim našim regijama i lokalnim sredinama, a to su mahom mladi i vrijedni HNS-ovci i HNS-ovke. Dobra organizacija, vrijedni i odgovorni ljudi, vrijednosti su HNS-a na koje računam i u ovim izborima, ali i u izgradnji nove snage HNS-a', poručuje za Varaždinske vijesti prvi javno poznati kandidat za predsjednika HNS-a.

HNS-ovci žele mijenjati zakon o korištenju nekretnina u državnom vlasništvu

Iako nije potvrdio svoju službenu kandidaturu, budući da nije ni počeo kandidacijski proces, Štromar je naglasio da već ima podršku svoje baze da se kandidira za predsjednika HNS-a.

'Predsjedništvo HNS-a Varaždinske županije podržava da se kandidiram na sljedećim unutarstranačkim izborima. HNS želi biti građanska stranka koja komunicira s građanima i koja im omogućava bolji standard, što dokazujemo u sredinama u kojima smo na vlasti', naglasio je Štromar

Na koordinaciji HNS-ovih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika održanoj u Varaždinu dogovoreno je da se Vladi i Saboru uputi izmjena zakona koji regulira korištenje nekretnina u državnom vlasništvu.

'Zakon postoji od 2013, ali potrebna je veća učinkovitost u korištenju državne imovine u cilju gospodarskog razvoja. DUUDI ne može angažirati dovoljno ljudi i ne može potpuno ovladati stanjem u općinama i gradovima, pa je ideja da nekretnine za koje država nema interesa prepusti lokalnoj samoupravi', objasnio je Štromar, a potpredsjednik Sabora i ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić izrazio je uvjerenje da će se prihvatiti ovakva izmjena.

Razgovaralo se i o tzv. mini poreznoj reformi, posebice padu prihoda u općinama, gradovima i županijama koje je ona prouzročila. S tim u vezi najavljena je temeljita analiza, nakon koje slijede prijedlozi za kompenzacijske mjere.

'Svugdje gdje su čelnici lokalne samouprave iz HNS-a troši se manje od prosjeka, a nastoji se prihodovati više. Istovremeno je standard građana u tim sredinama veći', naglasio je Štromar te pozvao građane da zbog toga biraju narodnjake.