NOVO OTKRIĆE U AFERI HYPO

Striedinger se pokušavao dokopati Hypo Consultants

01.06.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Bečki dnevnik Der Standard objavio je nove informacije o tome kako se bivši član uprave Hypo banke Guenter Striedinger dvaput neuspješno pokušao dokopati tvrtke Hypo Consultants, koja je inače i imala mnoge poslove u Hrvatskoj

U brojnim i često nevjerojatno kompleksnim mućkama oko Hypo banke, koje su na kraju rezultirale njezinim bankrotom, jednu od važnijih uloga imao je bivši član uprave Guenter Striedinger, inače poznat po svojim

poslovnim vezama u Hrvatskoj. Austrijski mediji već neko vrijeme javljaju da će se Striedinger uskoro zbog svoje uloge u propasti Hypo banke naći na optuženičkoj klupi, baš kao i njegov bivši šef Wolfgang Kulterer. U kontekstu predstojeće optužnice protiv Striedingera redovito se spominje i osuđeni bivši general Vladimir Zagorec, kao i njihovi zajednički poslovi u Hrvatskoj.

Bečki dnevnik Der Standard objavio je članak o tome kako se Striedinger, nakon što je 2006. napustio već opasno klimavu Hypo Alpe Adria grupu, svim snagama trudio kupiti njezinu tvrtku Hypo Consultants, koja ima brojne poslovne interese u Hrvatskoj. Hypo Consultants je bio jedan od dijelova Hypo grupe u kojem se nalazio velik broj loših kredita, a tada se tvrdilo da će prodaja ove tvrtke donijeti akcionarima čak pedeset milijuna eura. Na kraju priče austrijska država morala je Hypo banku spašavati, na što je do sada potrošeno više od milijarde eura.

Za Hypo Consultants do jeseni 2005. bio je zadužen baš Guenter Striedinger, kojemu je ta pozicija oduzeta zbog neslaganja s tadašnjim šefom uprave Kultererom i predsjednikom Nadzornog odbora Othmarom Erdererom. Striedinger je otišao iz Hypa u ljeto 2006. te osnovao svoju tvrtku Rubicon Invest. Prvi poslovni potez Rubicona jest bio pokušaj kupnje Hypo Consultants. Jedna od njih se dogodila 20. rujna 2006, kada je Striedinger u kombinaciji s firmom Ekwienox Investment želio kupiti cijeli Consultants za cijenu od – jednog eura! Pritom se ipak nudilo i refinanciranje postojećih kredita, s time da postoje dvije verzije te priče. Prodajna dokumentacija spominje iznos od 100 milijuna eura, dok Striedinger tvrdi da je riječ o 185 milijuna.

Druga Striedingerova ponuda za Hypo Consultants došla je u prosincu 2007, no to Striedinger u izjavi za Der Standard demantira, odnosno kaže da se toga 'ne može sjetiti'. Dokumenti kojima Der Standard raspolaže kažu pak da je od Rubicona stigla ponuda 18. prosinca u iznosu 2,6 milijuna eura te da se odnosila na Hypo Consultants u Srbiji. Odbijenicu od svoje bivše banke Striedinger je dobio 11. siječnja 2008.

Pretpostavlja se da je Striedingeru, kad je odlazio iz Hypo banke, neformalno obećano da će mu se jeftino prepustiti cijeli Hypo Consultants. To se spominje u dokumentu Hypo banke od 28. srpnja 2006. u kojem se jasno kaže da će 'Hypo Alpe Adria grupa do kraja tekuće godine cijelu svoje Consultings grupaciju prodati magistru Striedingeru'. To su potpisali članovi nadzornog odbora Karl-Heinz Moser i već spomenuti Erderer, a pridružio im se i predsjednik uprave Kulterer. Striedinger se počeo jako nervirati kad je uvidio da od tog tajnog dogovora neće ništa biti, te je svojoj bivšoj upravi poslao ljutito pismo u kojem ih pita važi li još 'duh potpisane nagodbe'.

Zasad se može tek spekulirati koji su bili Striedingerovi motivi da se domogne Hypo Consultants, ali kako sada stvari stoje, baš zbog poslovanja te tvrtke bi on mogao završiti na sudu. Nameće se zaključak da je Striedinger želio Hypo Consultants jer bi onda mnogo lakše prikrio problematične poslove i kredite, od kojih se mnogi vezuju za Hrvatsku i Srbiju.

Hrvatski Hypo Consultanst je, kako je poznato, u ožujku 2007. kupila nepoznata tvrtka Auctor, no njemački dnevnik Wirtschaftsblatt je tada pisao da se iza Auctora kriju Damir Farkaš, dugogodišnji prvi čovjek Consultantsa u Hrvatskoj te EPH i jedna neimenovana hrvatska banka.

Vjerojatno će se morati pričekati već najavljena austrijska optužnica protiv Guentera Striedingera da se sazna cijela istina oko prodaje Hypo Consultantsa. A i suđenje će svakako pomoći u tome.