KORNATSKA TRAGEDIJA

Stravična svjedočenja liječnika o opečenim vatrogascima

14.03.2012 u 22:02

Bionic
Reading

Vidio sam brojne ozljede, ali to što sam vidio kad su doveli stradale vatrogasce, duboko me potreslo i bio je to jedan od najtraumatičnijih dana u mom poslu, ali i u mom životu. Dugo nisam prestajao razmišljati o tome. Rekao je ovo zadarski liječnik Marin Labar u nastavku suđenja Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca

'Neki vatrogasci bili su pougljeni i već nam je tada bilo jasno da je tu nemoguće preživljavanje. Stanje u kojem je bio doveden Tomislav Crvelin bilo je nespojivo sa životom, no uspio sam s njim komunicirati. Bili su žedni, no voda im se ne smije dati, nego infuzija. Operirali smo Franu Lučića oko ponoći. Razgovarao sam s vatrogascima i samo su govorili da su stradali, da su sprženi, ali ne i kako', rekao je Labar te opisao da su zbog malog kapaciteta zadarske bolnice dva vatrogasca umjesto u jedinici intenzivne njege morala biti smještena na odjel.

Posebno ga je neugodno iznenadilo što po vreće s odjećom vatrogasaca na odjel kirurgije danima nitko nije dolazio od nadležnih zbog vještačenja.

Liječnik Tihomir Dunatov svjedočio je o ozljedama vatrogasaca, koji su se žalili na bolove te opisao da je jednom od njih, kada je doveden u bolnicu, kopča pojasa bila zabijena u leđa.

Liječnik Domagoj Morović svjedočio je o razgovoru s jedinim preživjelim vatrogascem Franom Lučićem.

'Rekao mi je da su gasili požar na Kornatu, da su hodali prema krušci s vodom i da su bježali od vatre, ali da ih je vatra prešla', rekao je Morović.

Svjedočio je i kirurg Ivan Rakvin koji je također razgovarao s preživjelim Franom Lučićem.

'Sjećam se da me pitao kako su njegovi kolege', rekao je Rakvin.

Suđenje za kornatsku tragediju nastavlja se 28. ožujka ispitivanjem istražnih sudaca Igora Ninića i Branka Ivića.