u crvenom moru

Strava u Egiptu: Morski pas ubio i drugu ženu, svega 600 metara od napada na prvu, je li ova vrsta odgovorna?

03.07.2022 u 18:37

Bionic
Reading

Dvije su žene, Austrijanka i Rumunjka, smrtno stradale u napadima jednog ili više morskih pasa u egipatskom Crvenom moru, južno od grada Hurgade, priopćilo je u nedjelju egipatsko Ministarstvo okoliša

Nekoliko sati nakon napada u kojem je smrtno stradala 68-godišnja Austrijanka, o čemu je tportal pisao, otkriveno je tijelo rumunjske turistkinje u kasnim četrdesetim godinama. Oba napada dogodila su se blizu obale kod mjesta Sahl Hasheesha, svega 600 metara jedan od drugoga, objavio je Reuters. Egipatsko ministarstvo formiralo je povjerenstvo koje bi trebalo ispitati okolnosti napada, a guverner Guvernata Crvenog mora zapovijedio je da se obustave sve aktivnosti u u području napada.

Morski pas nasmrt je izgrizao 68-godišnju Austrijanku te joj je odgrizao ruku i nogu. Jedva je doplivala do obale dok su prestravljeni turisti pokušali galamom odvući pažnju morskog psa, no bezuspješno. Unatoč pokušajima liječnika, preminula je u kolima hitne pomoći. Sigurnosni izvor rekao je Reuteresu da je Austrijanka posljednjih pet godina živjela u Egiptu sa svojim suprugom Egipćaninom.

Ovo nije prvi puta da se u nekom egipatskom turističkom mjestu događaju napadi morskog psa. Tako se 2010. pisalo kako je područje Šarm El Šeika, koji se nalazi na jugu Sinajskog poluotoka, bilo je na meti više napada morskih pasa i 2010., a tada se smatralo da je krivac pas trupan oblokrilac, koji može narasti do 3,5 metra i smatra se jednom od četiri najopasnije vrste morskih pasa za ljude, a redoviti je stanovnik Crvenog mora. Zasad nema informacija je li pripadnik ove vrste, koja obitava u tim vodama, sudjelovao u današnjim napadima.

  • +3
Egipatsko ljetovalšte Šarm El Šeik 2010. kada je također zabilježeno više napada morskih pasa Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia