IDEJE SLOVENSKOG DELA

'Strasti oko Ljubljanske banke smirila bi arbitraža'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.09.2012 13:39
  • Objavljeno 18.09.2012 u 13:39
Zdravko Rogić i France Arhar

Zdravko Rogić i France Arhar

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Drugi susret predstavnika hrvatske i slovenske vlade za pitanje Ljubljanske banke, koji se u utorak održava u Zagrebu, još neće donijeti konačno rješenje, ali bi mogao značiti korak naprijed u njegovu traženju, ocjenjuje u komentaru u utorak ljubljansko Delo

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je prvim sastankom financijskih stručnjaka za pitanje Ljubljanske banke i njenih hrvatskih deviznih štediša Zdravka Rogića i Franceta Arhara, prije mjesec dana u Otočcu ob Krki, učinjen korak naprijed te da bi još jedan korak u istom smjeru trebao biti napravljen tijekom dana u Zagrebu, navodi vodeći slovenski list.

'Nije nikakva tajna da su odnosi dviju država zbog sukoba oko Ljubljanske banke daleko od uzornih jer obje strane inzistiraju na svojem stajalištu. Arhar i Rogić, koji se danas susreću drugi put, nemaju ovlaštenja svojih vlada da popuste', navodi Delo.

'Postoje razmišljanja da bi u situaciji u kojoj nijedna strana nije spremna na popuštanje jedno od rijetkih prihvatljivih rješenja bilo to da se spor riješi arbitražom pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu', navodi Delo dodajući da bi 'eventualnim dogovorom o arbitraži bio bi napravljen odlučan korak naprijed, strasti bi se smirile, a kupilo bi se i vrijeme za mogući prijevremeni bilateralni dogovor s kojim bi bile zadovoljne obje strane'.

List dodaje da za sada svaka strana u 'sukobu' oko Ljubljanske banke inzistira na svojoj verziji problema. Zbog toga, navodi Delo, u Hrvatskoj nije poznata tvrdnja Slovenije da pismo kojim je baselska banka odgovorila na pismo bivšeg hrvatskog ministra financija Ivana Šukera, temeljem dogovora bivših premijera Jadranke Kosor i Boruta Pahora, nije značilo odbijanje mogućnosti novog pokušaja arbitriranja. 'Pismo BIS-a tadašnjem hrvatskom ministru financija dokazuje da je ta banka još uvijek spremna sudjelovati u pregovorima kao medijator, ali samo ako se i kada se dvije strane o tome dogovore. Dogovorom o arbitraži tako bi bio napravljen odlučan korak naprijed', navodi Delo dodajući da bi to otvorilo i nove perspektive usklađenog nastupa dviju država u okviru EU nakon što Hrvatska iduće godine postane punopravnom članicom.

Kako je uoči današnjeg sastanka s hrvatskim financijskim stručnjakom Zdravkom Rogićem u Zagrebu za slovensku agenciju STA izjavio slovenski vladin opunomoćenik France Arhar, na sastanku će se razmotriti 'najkritičnije točke' u procesu rješenja pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša u Hrvatskoj, pri čemu Arhar i Rogić namjeravaju dati 'svoj komentar i gledanje' na ta pitanja.

Delo u komentaru pred današnji sastanak navodi kako ne bi bilo loše da zbog različitosti gledanja na problematiku Ljubljanske banke u slovenskom parlamentu hrvatske poglede predstavi ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, a njen slovenski kolega Karl Erjavec slovenske poglede predstavi zastupnicima u Hrvatskom saboru, pri čemu bi zastupnici možda mogli postavljati pitanja te tako doći do uvida u gledišta druge strane na kompleksnu problematiku koja niie riješena već više od dvadeset godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi