PAHOR O ARBITRAŽI

Strast, negativna energija i nespremnost odgađali rješenje pitanja

09.07.2011 u 17:13

Bionic
Reading

Hrvatsko-slovenski dogovor o arbitraži model je kojim bi se i druge zemlje regije morale poslužiti u rješavanju međusobnih problema i to prije nego što dođu do samog kraja pregovaračkoga procesa, rekli su hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor u subotu nakon bilateralnog sastanka na marginama Croatia Summita 2011 u Dubrovniku tijekom kojeg su dogovorili i nastavak tzv. Brdo procesa u rujnu.

'Način na koji smo riješili problem koji je punih 18 godina stajao na stolu neriješen, bez ikakve vizije o tome kad bi se mogao riješiti, jest primjer drugima', rekla je Kosor o hrvatsko-slovenskom dogovoru o arbitraži o spornim graničnim pitanjima zbog kojih su hrvatski pregovori s Europskom unijom neko vrijeme bili blokirani.

'Problem je bio u tome što se između dviju zemalja akumulirala strast, negativna energija i nespremnost na rješenje pitanja koje se možda moglo riješiti na početku devedesetih', rekao je Pahor.

Po Pahorovim riječima, važno je da druge zemlje ne dođu u situaciju da im takvi problemi blokiraju približavanje EU-u.

'Da se ti problemi ne bi ponovili kod drugih zemalja, naglašavam koliko je važno da se prije završetka pregovaranja ta pitanja politički riješe', rekao je.

Pahor i Kosor dogovorili su se i o novom susretu u sklopu Brdo procesa, nazvanog po Brdu kod Kranja, u kojem se sastaju čelnici svih zemalja zapadnog Balkana.

'Razgovarali smo o procesu Brdo koji smo zajednički pokrenuli. Ako sve bude išlo po planu', rekla je hrvatska premijerka, idući će sastanak 'vjerojatno biti u rujnu'. 'Bit će pozvani svi koji su bili pozvani i na prvi takav sastanak', rekla je. 'Vjerujem da možemo doista stvarno i djelatno pomoći susjedima na njihovu europskom putu', rekla je Kosor.