CIJENA NEZNANJA, POLITIČKIH SPLETKI...

Strašno je da su građani glasali protiv vlastitih interesa!

17.02.2014 u 16:21

Bionic
Reading

Nakon što su se mještani međimurske općine Goričan na nedjeljnom referendumu izjasnili protiv izgradnje kompostane, ponajviše zahvaljujući agitaciji Građanske inicijative Za čisti Goričan, ovaj gospodarski objekt gradit će se u obližnjem gradu Prelogu gdje je na vlasti HDZ koji se u Goričanu, međutim, snažno protivio njegovoj gradnji

'To što je od izašlih 1.359 glasača na referendumu protiv gradnje bilo čak njih 1.328, malo mi je iznenađenje, ali veliko razočaranje. U nas očigledno vlada opća histerija protiv svega pa je lakše ljude mobilizirati protiv nečega nego za nešto', kazao nam je Mario Moharić, načelnik Općine Goričan.

Referendum protiv gradnje kompostane održan je na inicijativu Građanske inicijative Za čisti Goričan koja je uspjela prikupiti dovoljno potpisa. No i općina Goričan trudila se građanima objasniti što je točno posrijedi, ali bez rezultata.

'Godinu dana građane smo obavještavali lecima o čemu se radi, a sazvali smo i tri zbora građana. Objašnjavali smo da su one vani uobičajene i da nema negativan utjecaj na okoliš ako je dobro projektirana. Zapravo da je najčišća od svih industrijskih objekta. Možda bismo i uspjeli objasniti o čemu je uistinu riječ da se u to nije uključio HDZ koji je tvrdio da će kompostana biti izvor smrada i sličnog', ispričao nam je načelnik Goričana i saborski zastupnik.

Općina Goričan, kako dodaje, ovime je izgubila mogućnost dobiti moderan i ekološki prihvatljiv gospodarski objekt vrijedan 2,5 milijuna kuna, za čiju je projektnu dokumentaciju sav novac osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji bi sa 80 posto sredstava sufinancirao i njegovu gradnju.

'Uspio sam od DUUDI-ja ishoditi zemljište za kompostanu gdje će ubuduće rasti ambrozija. Fondu sam prvi prijavio projekt kompostane za desetak općina donjeg Međimurja i za to osigurao subvencije. No zbog ishoda referenduma, sada moram raskinuti ugovor koji će vjerojatno već sutra sklopiti grad Prelog čiji gradonačelnik objeručke prihvaća ovaj projekt', upozorava Moharić te dodaje da bi u slučaju gradnje kompostane u općinski proračun iz svakog domaćinstva s područja donjeg Međimurja stizao određen iznos.

Posebno apsurdnim Moharić smatra to što su se u Goričanu protiv kompostane bunili i oni građani koji odlaze u Prelog gdje, međutim ne vele ni riječ.

'Naša kompostana bila bi u poljoprivredno-gospodarskoj zoni, i to 500 metara od prvih kuća, dok će u Prelogu biti bliže kućama. Njezin vlasnik bit će Grad Prelog, a njome će upravljati komunalno poduzeće PRE-KOM. Zahvaljujući tome, građani Preloga plaćat će manje uslugu gospodarenje otpadom, a gradski proračun dobivat će i naknadu za korištenje kompostane od građana iz općina koji smo mogli mi ubirati da je bolo više razuma i manje strasti', naglašava Moharić koji uz sve žali i za novac koji je utrošen za provedbu referenduma.

'U kompostanama, odnosno kampostirnicama, kako bi bilo ispravnije reći, odlaže se isključivo biorazgradivi otpad, dakle lišće, grane, ostaci hrane iz domaćinstava i slično. On se redovito okreće kako bi došao zrak i time spriječili anaerobni procesi, tako da nema nekog velikog smrada koji se stvara kod truljenja bez zraka. Dakle, tu nema smrada, ali to ne znaju neinformirani. Osim toga, uvjeren sam da mnogi koji su protiv takvog objekta u Goričanu imaju na svojim dvorištima jame s gnojem koje više smrde, jer u njima nema zraka pa se stvara metan. Dakle, očigledno imamo ispolitiziarnu priču koja je dovela do nepotrebnog referenduma zbog kojeg sada Goričan gubi vrijednu investiciju koja bi otvorila radna mjesta', ispričao nam je Saša Avirović, tehnički rukovoditelj u čakovečkom ČAKOM-u koji je među prvima u Hrvatskoj uveo selekciju otpada u domaćinstvima koja je uključivala i biorazgradivi otpad.

Đuro Purić iz Građanske inicijative 'Za čisti Goričan' rekao je u vezi s jučerašnjim lokalnim referendumom, na kojem su se Goričanci očitovali protiv gradnje kompostane u tome mjestu, kako to nije ni pobjeda ni poraz, nego dokaz da građani mogu sudjelovati u demokraciji.

Kako je pojasnio za Hinu, tri su razloga zbog kojih je ta inicijativa bila protiv gradnje kompostana, a koje su prepoznali i Goričanci.

Prvi je razlog ekološki jer je kompostana trebala biti izgrađena samo 350 metara od prvih kuća u Goričanu, a smrad i onečišćeni okoliš sigurno bi utjecali na kvalitetu života u naselju, rekao je Purić i dodao kako još nema potpunih analiza kako takvi objekti utječu na okoliš i ljude.

Drugi je razlog gospodarski jer takav objekt u Goričanu ne bi privukao dodatne investicije, nego bi ih, baš suprotno, odbio, istaknuo je. Kao treći razlog Purić je naveo politiku jer, po njegovu mišljenju, nije provedena dostatna javna rasprava o prijedlogu izgradnje, a odluka u Općinskome vijeću nije prihvaćena dvotrećinskom većinom, nego natpolovičnom.