test popularnosti

Stranke u BiH pokušavaju utjecati na lokalne izbore fiktivnim prijavama birača

02.10.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) odbacilo je gotovo 30 tisuća prijava za glasanje iz inozemstva na lokalnim izborima zakazanima 15. studenoga čime je potvrdilo da se pojavio velik broj sumnjivih slučajeva kojima se pokušava utjecati na izborne rezultate

"SIP je donio odluku kojom se odbija upis u izvod iz Središnjeg biračkog spiska za glasovanje izvan BiH za 27.960 birača", stoji u priopćenju objavljenom u petak nakon sjednice ovog tijela održane u četvrtak navečer.

Istodobno je donesena odluka kojom je potvrđeno da će 101.771 građani BiH koji boravi u inozemstvu imati pravo glasa dopisnim putem. Najviše prijava stiglo je iz Srbije, Hrvatske i Njemačke.

Osobama kojima je odbijen zahtjev za upis na ovaj popis imaju pravo žalbe no SIP-a ističe dao će svi slučajevi u kojima postoji sumnja u zlouporabu podataka odnosno u počinjenje kaznenog djela biti proslijeđeni Tužiteljstvu BiH.

Iz Ministarstva vanjskih oslova BiH su još početkom rujna potvrdili da je ove godine pristigao rekordno velik broj prijava za glasanje iz inozemstva što su pripisali aktivnosti diplomatsko-konzularne mreže u inozemstvu.

"Ovo je značajan iskorak u razvoju svijesti građana BiH o sudjelovanju na izborima, ali i u sazrijevanju odnosa prema domovini", kazala je tim povodom ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u pozvala sve one koji su se prijavili za glasovanje iz inozemstva to pravo i iskoriste.

No ispostavilo se da je među pristiglim prijavama puno problematičnih. Mediji su navodili primjere zlouporabe identiteta, primjerice osoba koje žive u BiH a netko ih je prijavio za glasovanje na adresi u Srbiji.

Pristigle su i prijave za dopisno glasovanje osoba za koje je utvrđeno da su odavno umrle.

Predsjednik SIP-a Željko Bakalar potvrdio je utemeljenost takvih navoda. U SIP-u su zaključili da očito postoji pokušaj manipuliranja osobnim podacima koji su na različite načine postali dostupni drugim osobama.

"Velik broj kopiranih osobnih dokumenata u posjedu je političkih stranaka i te stranke onda, uz ispunjen obrazac i kopiju dokumenta, fiktivno prijave osobe da glasuju izvan BiH", kazao je Bakalar za portal Klix.

Ilustrirao je to podatkom kako je utvrđeno da po 50 osoba prijavljuju istu adresu na kojoj borave.

On je time sugerirao da političke stranke preko svojih ljudi pokušavaju osigurati dodatne glasove kako bi prijevarom zajamčile pobjedu svojih kandidata.

Na informacije o ovakvim manipulacijama reagiralo je veleposlanstvo Sjedinjenih Država u BiH.

"Podržavamo napore SIP-a da poboljša transparentnost i integritet ovogodišnjih izbora i pozivamo ih da odlučno djeluju u zaštiti izbornog procesa od bilo kakvih nepravilnosti, uključujući one pronađene u inozemnim prijavama za glasanje", stoji u objavi veleposlanstva na Twitteru.

Građani BiH u studenom će birati nova općinska i gradska vijeća te načelnike općina i gradonačelnike svim općina i gradova osim Mostara gdje će se izbori održati odvojeno 20. prosinca.

Odgoda izbora u Mostaru rezultat je kašnjenja pri donošenju izmijenjenih izbornih pravila za taj grad o čemu su se HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) uspjele usuglasiti tek u lipnju i to nakon 12 godina pregovora.

Lokalni izbori uobičajeni su test utjecaja i popularnosti političkih stranaka i neka su vrsta "generalne probe" za opće izbore koji bi se u BiH trebali održati 2022. godine.

Ranije je SIP potvrdio prijave više od 30 tisuća kandidata za načelničke, gradonačelničke i vijećničke pozicije.