izlazne ankete

Stranka nizozemskog premijera vodi na parlamentarnim izborima

17.03.2021 u 22:12

Bionic
Reading

Nizozemski premijer Mark Rutte na putu je da osvoji četvrti mandat nakon što su prve izlazne ankete pokazale da njegova konzervativna stranka vodi na parlamentarnim izborima

Stranka za slobodu i demokraciju (VVD) aktualnog premijera Ruttea trebala bi dobiti 35 od 150 mjesta u donjem domu parlamenta, čime osvaja mandat za formiranje nove koalicijske vlade.

Proeuropski lijevi centar D-66 odnosno demokrati sljedeći su po rezultatima s 27 mjesta, pokazuju izlazne ankete.

Prvi rezultati izlaznih anketa ukazali su na to da će Rutte trebati uspostaviti koaliciju s najmanje dvije stranke kako bi dobio većinu od 76 mjesta u parlamentu.

Nizozemska je prva gospodarski jaka zemlja Europske unije koja je održala izbore tijekom pandemije koronavirusa, a glasanje je u svrhu sprječavanja širenja zaraze trajalo tri dana.

Kampanju se vodilo uglavnom putem televizijskih debata jer su na snazi policijski sat i zabrana javnog okupljanja tijekom dana.

Odaziv je bio 81 posto u usporedbi s 82 posto prije četiri godine.

Izbore se smatra referendumom o vladinom upravljanju pandemijom covida-19, u kojoj je umrlo više od 15.000 ljudi, a policija se sukobila s prosvjednicima protiv restrikcija.

Rutteovi glavni suparnici kritizirali su sporo napredovanje cijepljenja, ali su se teško uspijevali prikazati drugačijima od vlade jer zapravo podržavaju njezinu politiku.

Ranjive skupine i stariji, kojima je omogućeno glasanje poštom i putem opunomoćene osobe, glasali su prva dva dana izbora, a ostali u srijedu, treći i posljednji dan izbora.