POSLJEDNJI DAN IZBORA

Nizozemski premijer Mark Rutte vjerojatno će dobiti i četvrti mandat

17.03.2021 u 16:00

Bionic
Reading

Nizozemci su u srijedu masovno izišli na birališta, posljednjeg dana nacionalnih izbora na kojima se očekuje pobjeda konzervativnog premijera Marka Ruttea kojemu će to biti četvrti mandat.

Izbore se smatra referendumom o vladinom upravljanju pandemijom covida-19, u kojoj je umrlo više od 15.000 ljudi, a policija se sukobila s prosvjednicima protiv restrikcija.

Kampanju se vodilo uglavnom putem televizijskih debata jer su na snazi noćni policijski sat i zabrana javnog okupljanja tijekom dana.

Rutteovi glavni suparnici kritizirali su sporo napredovanje cijepljenja, ali su se teško uspijevali prikazati drugačijima od vlade jer zapravo podržavaju njezinu politiku.

"Preuzeo sam odgovornost zadnjih deset godina", rekao je Rutte (54), jedan od najdugovječnijih europskih političara, u posljednjoj debati. "Pokušavam vladati, u teškim okolnostima".

Gotovo 13 milijuna birača ima pravo birati 150 zastupnika. Prve izlazne ankete očekuju se po zatvaranju birališta u 20 sati.

Ranjive skupine i stariji, kojima je omogućeno glasanje poštom i putem opunomoćene osobe, glasali su prva dva izbora, a ostali u srijedu.

Dvije zadnje ankete, provedene nakon što je glasanje počelo u ponedjeljak, pokazale su da bi Rutteova stranka VVD (Narodna stranka za slobodu i demokraciju) mogla dobiti oko 25 posto glasova, dok su Demokrati 66, stranka socijalno-liberalne orijentacije na čelu sa Sigrid Kaag, izjednačeni s najvećom oporbenom Slobodarskom strankom Geerta Wildersa s 12 do 14 posto glasova.