SVJETSKA VIJEST

Strani mediji bruje o Milanovićevoj presici

18.09.2015 u 19:05

Bionic
Reading

Konferencija za medije hrvatskog predsjednika Vlade Zorana Milanovića glavna je vijest u svjetskim medijima. BBC izvještava da je Milanović objavio kako će Hrvatska puštati izbjeglice da prođu kroz našu zemlju jer ne želi da postanemo izbjeglički 'hot spot'. Guardian javlja da su odnosi između Mađarske i Hrvatske sve gori zbog izbjegličke krize

Glasnogovornik mađarske Vlade Zoltan Kovacs kazao je da je odluka Hrvatske da preusmjeri izbjeglice koji ulaze u zemlju prema Mađarskoj i Sloveniji 'potpuno neprihvatljiva'. Odgovor je to na istup hrvatskog premijera, a koji je kazao da naša zemlja ne može više registrirati izbjeglice shodno europskim pravilima i najavio da će im se dopustiti da prođu kroz Hrvatsku prema Sloveniji i Mađarskoj.

Guardian je također kritizirao odluku Mađarske da izgradi novu ogradu duž granice s Hrvatskom. 'Žičana ograda nije odgovor', kazao je Milanović prenosi Guardian. Taj list prenosi i izjavu glasnogovornika Kovacsa za AP koji je kazao da je potpuno neprihvatljivo da europska zemlja ne poštuje europska pravila samo zato što je nespremna.

AP također javlja da je Milanović izjavio kako Hrvatska neće zatvoriti granicu, ali će ljude koji dolaze usmjeravati prema Sloveniji, Mađarskoj i dalje prema Zapadnoj Europi. Naglašava se da nije jasno kako će to riješiti problem jer su Mađarska i Slovenija poduzele korake kako bi izbjeglice zadržale izvan svoga teritorija.

Radiotelevizija Srbije prenosi Milanovićevu izjavu da Hrvatska više ne može podnijeti teret izbjeglica i da počinje primjenjivati nove metode, a Blic dio u kojem je kazao da Hrvatska prelazi na plan B. Objašnjavaju da prema tome Hrvatska više neće popisivati izbjeglice, a niti zadržavati ih. U Tovarniku i Belom Manastiru organizirani su besplatni autobusi koji prevoze izbjeglice do mađarskog graničnog prijelaza Beremenda. Također se prenose oštre reakcije iz Mađarske koje su došle na hrvatsku adresu.

Radiotelevizija Slovenije također navodi da je Hrvatska odlučila izbjeglice prosljeđivati dalje. Tamošnji mediji 24ur.com i delo.si navode kako Hrvatska sprema plan B što znači pustiti ih u zemlju i proslijediti dalje.

Indeks.hu prenosi izjave mađarskih političara koji su ogorčeno reagirali na izjave hrvatskog premijera. Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó poručio je Milanoviću da bi mu bilo bolje da se zapita zašto je hrvatski sustav prihvata izbjeglica puknuo prvog dana i zašto Hrvatska nije sposobna popisati izbjeglice i pružiti iz skrb dulje od jednog dana. Nastup hrvatskog premijera okarakterizirao je jadnim. Mađari su s konferencije za medije hrvatskog premijera izdvojili dio u kojem je kazao da će naša država sve koji uđu dalje preusmjeravati prema Mađarskoj i Sloveniji.