OD THOMPSONA DO PAPAGENA

Stranačka pjesmarica: Poslušajte himne uz koje vjerni glasači padaju u trans

10.11.2017 u 06:55

Bionic
Reading

Dok SDP-ovci u novi statut nastoje ugurati pjesmu Vice Vukova 'Tvoja zemlja' kao svoju himnu, pregledali smo statute ostalih stranaka u potrazi za njihovim pjesmama koje izvode u svečanim prigodama. Postojanje stranačke himne nije obveza, stoga je neki u statutima uopće nemaju, no imaju službene pjesme stranke

Pjesma 'Tvoja zemlja', koju je pjevao Vice Vukov, a autori su joj Alfi Kabiljo i Drago Britvić, trenutno se pojavljuje u reklami za jednu banku, no ako se SDP-ovci dogovore, u novi statut bit će i službeno uvrštena kao njihova himna.

Do sada su ovu skladbu izvodili na skupovima, pa i na komemoraciji Ivici Račanu. Vice Vukov je uz to bio nezavisni saborski zastupnik s liste SDP-a 2003. godine.

Vice Vukov 'Tvoja zemlja'

Njihovi glavni rivali, HDZ, imaju možda najprepoznatljiviju stranačku himnu. Riječ je o pjesmi 'Bože čuvaj Hrvatsku'. Zanimljivo je to da iza teksta pjesme, kao i buduće SDP-ove himne, stoji Drago Britvić, dok je autor glazbe i izvođač Đani Maršan.

Đani Maršan 'Bože čuvaj Hrvatsku'

Pjesma je izvedena nakon oproštajnog govora akademika Vlatka Pavletića na sprovodu Franje Tuđmana, a u vrijeme Ive Sanadera pala je u drugi plan. U njegovoj eri češće se moglo čuti pjesmu 'Croatio, iz duše te ljubim'. Riječ je o skladbi nastaloj 1997., iza čijeg teksta i glazbe stoji Ante Sikirić, a proslavili su je klapa Intrade i Tomislav Bralić.

Klapa Intrade i Ivo Sanader, 'Croatio, iz duše te ljubim'

Ova je pak pjesma bila predložena za službenu himnu stranke HSP dr. Ante Starčević dok joj je na čelu bila Ruža Tomašić. Prijedlog očito nije prošao, stranka je doživjela mnoge potrese i promjene na vrhu, a u statutu stoji da joj je službena himna 'Ljubim te Hrvatska, domovino sveta'. Pjesmu izvodi Giuliano, koji je bio dugogodišnji član HSP-a.

Ljubim te Hrvatska, domovino sveta

A isti taj HSP, čiji je Guliano bio član, kao službenu himnu ima pjesmu Marka Perkovića Thompsona 'Lijepo li je Hrvat biti'.

Lijepo li je Hrvat biti

HSS pak nema himnu, već službenu pjesmu stranke. Riječ je o arhaičnoj skladbi koja veliča braću Radić pod nazivom 'Hrvatska seljačka stranka braće Radića'.

Himna HSS-a

U Statutu HDSSB-a kao himna je navedena pjesma 'Inati se, Slavonijo'. Autor glazbe i izvođač je Krunoslav Kićo Slabinac, autor teksta Dušan Gruborović. Ova je stranačka himna postala prepoznatljiva u vrijeme pravosudnog progona osnivača i aktualnog predsjednika stranke Branimira Glavaša. Sam Glavaš tvrdio je da je riječ o političkom progonu i da iza svega stoji tadašnji šef HDZ-a Ivo Sanader te siva eminencija stranke Vladimir Šeks. Zanimljivo je to da je sam Kićo Slabinac, izvođač i autor spomenute pjesme, bio saborski zastupnik HDZ-a.

Inati se, Slavonijo

Stranka Živi zid ima dvije neslužbene himne. Jedna je 'Kuća obilja' u izvedbi Matrixa & Mihaele, iza koje stoji bivši supredsjednik Živog zida Hrvoje Runtić i njegova životna partnerica Mihaela Varga. Njih dvoje su se nakon posljednjih parlamentarnih izbora u rujnu 2016. žestoko obračunali s još uvijek aktualnim vodstvom Živog zida, a jedni o drugima preko medija iznosili su prljavi veš.

Matrix - 'Kuća obilja'

Iza druge pjesme Živog zida stoji pak Neven Paleček, poznatiji pod nazivom Papageno. On je prije četiri godine deložiran iz stana u koji se bespravno uselio, a od deložacije su ga branile njegove kolege iz Živog zida.

Papageno - 'Živi zid'