nakon dogovora

Kreću muke s nadoknadom nastave: Evo što kažu neki ravnatelji

  • Autor: Ivana Ivandić
  • Zadnja izmjena 02.12.2019 16:34
  • Objavljeno 02.12.2019 u 15:15
Jane Sclaunich, ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije

Jane Sclaunich, ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Nakon 36 dana štrajka postignut je dogovor između sindikata i Vlade. Glavna tema tako postaje nadoknada 16 propuštenih dana. Ministarstvo obrazovanja prošloga tjedna objavilo je prijedlog nadoknade nastave, pa smo pitali ravnatelje što misle o njemu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja smatra da će biti potrebno skratiti zimske praznike, ukinuti proljetne, a školsku godinu produljiti za tjedan dana. U pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja), proljetni od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – Uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.

Maturantima bi se nastava produljila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature, imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu.

Ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich

Ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jane Sclaunich

Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmjeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.

Ravnatelji s kojima smo razgovarali rekli su nam kako još nemaju određen plan, već čekaju razvoj situacije, odnosno rezultate pregovora sindikata i Vlade, pa će onda s nastavnicima, roditeljima i učenicima odlučiti što je najbolje.

'Eksperimentalna smo škola, pa nemamo isti raspored praznika kao ostale škole. Vjerojatno ćemo skraćivati zimske praznike dva do tri dana u veljači, kad imamo drugi dio zimskih praznika, te će se vjerojatno školska godina produžiti', rekla nam je ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich. Nisu, napominje, u cijelosti izgubili sve dane te će prvo vidjeti s roditeljima i učenicima što njima najbolje odgovara.

Ravnatelj Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb Mario Keča također kaže kako će se prvo održati Vijeće roditelja te Školski odbor mora izglasati promjenu u kalendaru, a potom će donijeti odluku koja je najbolja u korist učenika.

'Ima dosta vremena da se donese odluka. Odlučit ćemo s obzirom na dane koje imamo u štrajku. Nadoknada će ići u skladu s uputama Ministarstva', kaže ravnatelj Keča i dodaje kako imaju desetak propuštenih dana.

OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb

OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu treba nadoknaditi 13 dana, procjenjuje ravnatelj Dubravko Deželić, navodeći kako će se vjerojatno ići u smjeru skraćivanja praznika.

'Čekamo da Ministarstvo pošalje naputak o tome hoće li škole samostalno odlučivati o tome ili će to biti isto za sve. Imat ćemo i sastanak Udruge ravnatelja za zagrebačke škole da vidimo možemo li se usuglasiti', dodaje.

  • +40
  • +37

Prosvjed učitelja i nastavnika

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!