nakon dogovora

Kreću muke s nadoknadom nastave: Evo što kažu neki ravnatelji

02.12.2019 u 15:15

Bionic
Reading

Nakon 36 dana štrajka postignut je dogovor između sindikata i Vlade. Glavna tema tako postaje nadoknada 16 propuštenih dana. Ministarstvo obrazovanja prošloga tjedna objavilo je prijedlog nadoknade nastave, pa smo pitali ravnatelje što misle o njemu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja smatra da će biti potrebno skratiti zimske praznike, ukinuti proljetne, a školsku godinu produljiti za tjedan dana. U pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja), proljetni od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – Uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.

Maturantima bi se nastava produljila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature, imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu.

Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmjeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.

Ravnatelji s kojima smo razgovarali rekli su nam kako još nemaju određen plan, već čekaju razvoj situacije, odnosno rezultate pregovora sindikata i Vlade, pa će onda s nastavnicima, roditeljima i učenicima odlučiti što je najbolje.

'Eksperimentalna smo škola, pa nemamo isti raspored praznika kao ostale škole. Vjerojatno ćemo skraćivati zimske praznike dva do tri dana u veljači, kad imamo drugi dio zimskih praznika, te će se vjerojatno školska godina produžiti', rekla nam je ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich. Nisu, napominje, u cijelosti izgubili sve dane te će prvo vidjeti s roditeljima i učenicima što njima najbolje odgovara.

Ravnatelj Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb Mario Keča također kaže kako će se prvo održati Vijeće roditelja te Školski odbor mora izglasati promjenu u kalendaru, a potom će donijeti odluku koja je najbolja u korist učenika.

'Ima dosta vremena da se donese odluka. Odlučit ćemo s obzirom na dane koje imamo u štrajku. Nadoknada će ići u skladu s uputama Ministarstva', kaže ravnatelj Keča i dodaje kako imaju desetak propuštenih dana.

Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu treba nadoknaditi 13 dana, procjenjuje ravnatelj Dubravko Deželić, navodeći kako će se vjerojatno ići u smjeru skraćivanja praznika.

'Čekamo da Ministarstvo pošalje naputak o tome hoće li škole samostalno odlučivati o tome ili će to biti isto za sve. Imat ćemo i sastanak Udruge ravnatelja za zagrebačke škole da vidimo možemo li se usuglasiti', dodaje.

  • +40
Prosvjed učitelja i nastavnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL