SINDIKAT GRAFIČARA

Štrajk u Tiskari zbog Vjesnika!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 28.06.2010 11:46
  • Objavljeno 28.06.2010 u 11:16
jutarnji tiskara rotacija novine

jutarnji tiskara rotacija novine

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina/CROPIX

Sindikat grafičara Hrvatske započeo je jutros jednodnevni selektivni štrajk u Tiskari Vjesnik što znači da će tiskara raditi za sve nakladnike osim za dnevni list Vjesnik, pa bi se Vjesnik mogao tiskati u nekoj drugoj zagrebačkoj tiskari

'Jutros u šest sati, započeo je jednodnevni selektivni štrajk u Tiskari, a to znači da se danas u Tiskari neće tiskati Vjesnik, pa ga sutra možda neće biti na kioscima. Ako tijekom dana budemo imali naznaka rješenja, ispunjenja naših zahtjeva, to se može izbjeći', kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu predsjednik Sindikata grafičara Hrvatske Stjepan Kolarić

Predsjednica Radničkog vijeća Vjesnika Marijana Matković izjavila je pak da su se, znajući za mogući štrajk u Tiskari, u Vjesniku pripremili na tu situaciju i dogovorili tiskanje lista u nekoj drugoj zagrebačkoj tiskari.

'Direktor tvrtke kćeri, Narodne novine press, koja izdaje Vjesnik, potvrdio je Radničkom vijeću da je sve spremno za eventualno tiskanje u drugoj tiskari', kazala je Hini Matković.

Početkom lipnja, Sindikat grafičara Hrvatske za danas, 28. lipnja najavio je jednodnevni štrajk u Tiskari Vjesnik i Narodnim novinama i od Vlade ponovno zatražio da riješi financijske probleme u koje su te tvrtke upale zbog gubitaka dnevnog lista Vjesnik.

Kolarić kaže kako postupak mirenja nije uspio pa je danas u Tiskari započeo selektivni štrajk da štete budu što manje, a u Narodnim je novinama stavljen u mirovanje i sindikat želi znati je li definitivno prihvaćeno odvajanje dnevnog lista Vjesnik od Narodnih novina te koji je status Vjesnika.

Predsjednik Sindikata grafičara ponovio je da od Vlade traže financijsku konsolidaciju Tiskare, odvajanje Vjesnika od Narodnih novina te donošenje transparentne odluke o daljnjem financiranju i sudbini lista Vjesnik.

Odvajanje Narodnih novina i Vjesnika većim je dijelom ispunjeno, jer je Nadzorni odbor Narodnih novina donio odluku da od 1. srpnja neće biti nakladnik Vjesnika, kazao je Kolarić, napominjući da Narodnim novinama list Vjesnik uzrokuje gubitak od tri milijuna kuna mjesečno.

Ponavlja da Vlada treba reći kako će transparentno financirati dnevni list Vjesnik da 108 radnika Vjesnika ne strepi za svoju sudbinu.

No u pitanje bi moglo doći i ostalih tisuću radnih mjesta u Tiskari i Narodnim novinama, jer se godišnje za Vjesnik izdvaja 30-40 milijuna kuna. A i Tiskara i Narodne novine su na tržištu, zbog krize imaju manje posla, pale su i cijene, pa ne mogu izdržati uteg od tri milijuna kuna mjesečno, upozorio je Kolarić.

Ako ni nakon današnjeg jednodnevnog štrajka ne bude naznaka rješenja sindikalnih zahtjeva, iz Sindikata grafičara najavljuju da će 5. srpnja ići u štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi