TRAŽE SE DOKAZI I INSPEKCIJA

Štrajk liječnika (ni)je uspio!

19.09.2013 u 17:31

  • +6

Štrajk liječnika - drugi dan

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Bionic
Reading

Drugog dana štrajka u bolnicama nastavljeni su prijepori Ministarstva zdravlja i sindikata liječnika i medicinskih sestara o tome koliki je zapravo odaziv na štrajk, a ministar Rajko Ostojić poručio je da 'tiha većina' liječnika i sestara želi da Vlada i sindikati sjednu za stol i postignu dogovor.

Pozivu sindikata na štrajk u protekla 24 sata odazvalo se ukupno 14 posto zaposlenih u bolnicama, od kojih štrajka 19 posto liječnika i 18 posto medicinskih sestara, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Podaci su prikupljeni iz 74 zdravstvene ustanove, u kojima je od ukupno 33.839 radnika radilo 86 posto zaposlenih. U 33 zdravstvene ustanove u kojima jučer u prvoj smjeni nije štrajkao nijedan liječnik niti medicinska sestra, rad se neometano nastavio odvijati i u poslijepodnevnim i noćnim smjenama.

Iz Ministarstva poručuju kako situacija u zdravstvenim ustanovama jasno pokazuje da većina liječnika i sestara i dalje obavlja svoje redovite poslove prema ugovoru o radu, unatoč deklarativnoj podršci sindikalnim zahtjevima. Ocjenjuju da vjerojatno iz te činjenice proizlazi razlika u podacima s kojima raspolažu sindikati i poslodavci.

Sindikati liječnika i medicinskih sestara pozvali su Državni inspektorat da obavi nadzor u bolnicama tvrdeći da se provodi pritisak na štrajkače, kao što su kršenje odluke o poslovima koji se ne smiju prekidati u vrijeme štrajka i popisivanje štrajkača.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić i predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak tvrde da štrajka oko 80 posto liječnika i, ovisno o bolnici, između 60 i 100 posto medicinskih sestara.

Kako bi otklonili nejasnoće o odazivu, sindikati za sutra najavljuju akciju "5 do 12", kojom će pet minuta prije podneva okupiti štrajkače ispred ulaza u bolnice, te pokazati stvarni odaziv na štrajk.

Ministar Ostojić izjavio je pak novinarima kako je unatoč štrajku radio veliki broj liječnika i medicinskih sestara, a oni predstavljaju 'tihu većinu' koja podržava sindikalne zahtjeve ali i očekuje da Vlada i sindikati sjednu za stol i postignu dogovor.

'Njihova poruka nama je 'sjednite za stol'. Stol i poziv su otvoreni', poručio je Ostojić.

Sindikati traže od Vlade potpisivanje novog kolektivnog ugovora kojim bi se liječnicima i sestrama vratili dodaci na plaću za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost, kakve su imali na temelju prethodnog, u lipnju poništenog kolektivnog ugovora.

Liječnici i sestre inzistiraju na tome da jedino njihovi strukovni sindikati mogu u ime svojega članstva potpisati novi kolektivni ugovor, a ne netko treći na njihovu štetu. Zbog situacije u zemlji i državnom proračunu spremni su, kažu, na odgodu primjene tog ugovora, ali uz navedeni fiksni datum početka njegove primjene.

Problem je, međutim, u nedostatku novca - po poništenom kolektivnom ugovoru liječnici i sestre dobili su dodatke na plaće koji su opteretili državni proračun s dodatnih 840 milijuna kuna godišnje.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je u povodu štrajka Bijeli telefon, na koji se jučer i danas do 7 sati javilo 355 građana. Pitali su uglavnom trebaju li otići u bolnicu na ranije zakazani termin ili što im je činiti s obzirom da im je otkazana zdravstvena usluga.

Ministarstvo poziva građane da i dalje tijekom štrajka izvještavaju o mogućim kršenjima prava na zdravstvenu zaštitu ili putem Bijelog telefona: 0800 7999, ili na e-mail adresu: pitajtenas@miz.hr.

Liječnici i medicinske sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj pomoći ne štrajkaju i rade na uobičajen način.