prevencija prije svega

Stožer za civilnu zaštitu apelirao na starije, pripremaju mjere kako im pomoći

17.03.2020 u 09:49

Bionic
Reading

Hrvatska ima devet novih zaraženih koronavirusom, no od kuda oni dolaze i kako su se zarazili još nije poznato. Rečeno je to na press konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite, na kojoj je poseban apel upućen starijim građanima

'Novih je devet bolesnika i sad ih je sveukupno 65. Imamo 1014 testiranju, od kojih su još neka u tijeku, i 630 kontakata koji su pod nadzorom. Epidemiološka slika je u datim okolnostima dobra i napravit ćemo sve da ostane takva. No izvjesno je da broj zaraženih može rasti', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji Stožera civilne zaštite.

Rekao je da je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus detektirao tri osnovna elementa koja su inicijator za lošu epidemiološku sliku - nedovoljan broj testiranih, nedovoljna briga o izolacijama i nedovoljno praćenje kontakata.

'Mi smo dosad napravili sve da po stručnom prijedlogu imamo adekvatan broj testiranih i mišljenja smo da smo tu promptni i adekvatni. Formirali smo određeni broj centara za testiranja, ali ne povećavamo broj jer je struka tako rekla', rekao je Beroš.

Posebanu poruku uputio je starijim građanima. 'Apeliramo da ostanu u kućanstvima i da izlaze samo iz nužde. Napravit ćemo kao Vlada sve da im sve nužno dostavljamo', kazao je Beroš.

Pojasnio je da se preko sustava e-recept mogu naručiti lijekovi i telefonski, tako da stariji ne dolaze u ambulante. Jednako tako kazao je da se radi na tome da se starijima osigura dostava hrane i drugih namirnica

'Solidarnost je društva ekstremna. Ako sačuvamo stariju populaciju zdravstveni sustav će biti pravilno opterećen', kazao je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić poručila je da među novozaraženima nema teže bolesnih, no nije mogla reći od kuda oni dolaze i kako su se zarazili. ti podaci, dodala je, bit će poznati tijekom dana.

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak također je apelirao na starije stanovništvo. 'Sve radimo na tome da se i zdravstvena zaštita sve više pruža na daljinu. Imamo volontere za pomoć u kući Crvenog križa i njima se treba javiti za dostavu namirnica. Iznimno je važno da se stariji što više zadržavaju u kući, ne izlaze van', kazao je Capak.

Sada je, dodao je, važnije nego ikad i da se svi drže higijenskih preporuka, odnosno preporuka da što češće peru ruke, da kašlju u maramicu ili lakat, da se drže razmaka od minimalno metar pri razgovoru i da se dezinficiraju svi javni prostori gdje ljudi borave.

Iako je čelni čovjek WHO-a kazao da je ključno što više testirati, Beroš kaže da pritom nije mislio na Hrvatsku i Europu nego na one zemlje koje ne provode testiranje. 'Prema svim relevantnim podacima testiramo i više nego što je potrebno', kazao je Beroš.

Čelni čovjek Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je izmjene zakona o sustavu civilne zaštite kojima će nacionalni stožer dobiti veće ovlasti.

'To znači da se naše odluke provode po svim linijama rada. To nači da ćemo danas aktivirati sve stožere civilne zaštite kako bi odluke koje se donose mogle odmah sprovoditi. Od tih prvih odluka možemo najaviti odluku kojom ćemo nastojati ograničiti kretanje starijih osoba, odnosno učiniti sve da oni bez prijeke potrebe napuštaju svoje domove. To je posao s kojim ćemo krenuti odmah. Pojačat ćemo kontrolu kada je u pitanju poštivanje samoizolacije. Do danas sustav zaprimio 533 dojave o kršenju samoizolacije, a 93 osobe koje su kršile će biti sankcionirane', rekao je Božinović.

'Stožer od prvog dana sve što radi radi u skladu s mišljenjem struke i ima cijelo vrijeme pripremljene aktivnosti no one se aktiviraju u trenutku kada se procijeni da je to taj trenutak. Mi moramo sustav organizirat na način da ništa ne dolazi u pitanje od svega što mora funkcionirati. Hrvatska će tu poslužiti kao primjer. Sigurno da će biti problema u provedbi, ali tu smo da ih riješavamo i zato nam i treba zakonska prilagodba kako ne bi trošili vrijeme na uvjeravanja i objašnjavanja', kazao je Božinović, odgovarajući dijelom na pitanje i o izjavama šefa zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinića.

Izmjene zakona, kaže, ne donose se da bi se ikoga razvlastilo, i uzmimat će se u obzir specifične okolnosti pojedinih dijelova, kao što je primjerice Istra koja je najbliža Italiji.

'Nije danas teško biti pametan, ali treba pogoditi trenutak kad se prelazi u sljedeću fazu', dodao je.

Božinović je podsjetio i na preporuke Europske komisije da se zatvore europske granice, o čemu će poslijepodne raspravljati i Europsko vijeće.

'Mi smo u kontaktu sa slovenskom stranom i u dgovoru s njima danas ćemo zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom', kazao je Božinović.