OTMICA TANKERA U ADENSKOM ZALJEVU

Stožer u kontaktu s obitelji hrvatskog pomorca

29.03.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Stožer za koordinaciju aktivnosti u slučajevima ugroze hrvatskih brodova i hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi sastao se jutros u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture nakon što je dobio službenu informaciju od brodara Arab Maritime Petroleum iz Kuvajta da su pirati jučer zaustavili brod Zirku u istočnom dijelu Adenskog zaljeva, a na kojem se nalazi jedan hrvatski državljanin

Hrvatski državljanin ukrcan je na ovaj tanker za prijevoz sirove nafte u prosincu prošle godine i prijavljen je Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, priopćilo je Ministarstvo mora.

Riječ je o brodu izgrađenom 2003. godine, koji ima 105.848 tona nosivosti te vije zastavu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Napala su ga dva piratska skifa, oko 250 nautičkih milja od obale Jemena, s kojih je otvorena vatra ručnim bacačem i automatskim oružjem.

Uz Hrvata, posadu broda čine po jedan Iračanin, Filipinac i Indijac, po tri Jordanca i Egipćana, dva Ukrajinca i 17 Pakistanaca.  Stožer je u kontaktu s brodarom, obitelji hrvatskog pomorca, veleposlanstvom RH u Egiptu te nadležnim međunarodnim tijelima.