koronavirus u hrvatskoj

Stožer objavljuje strože mjere: Covid potvrde uvode se u javne službe, no što je sa školama?

05.11.2021 u 07:50

Bionic
Reading

Nacionalni stožer danas će donijeti novi set mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, među kojima će biti šira upotreba COVID potvrda, a novog zatvaranja neće biti

U našoj je zemlji jučer bilo 6310 novih slučajeva zaraze koronavirusom - najviše od početka epidemije. Pozitivan je bio gotovo svaki drugi testirani. Preminule su još 32 osobe. Na bolničkom je liječenju 1680 oboljelih, na respiratoru njih 219. U Međimurju je zabilježen i prvi zaraženi delta plus varijantom virusa.

Hrvatska tamnocrvena na koronakarti Zbog ovakvog rasta broja novozaraženih, na novoj koronakarti Hrvatska je ostala tamnocrvena, a epidemiološka situacija ne poboljšava se ni u drugim zemljama Europske unije. Slovenija je već tjednima tamnocrvena i iz dana u dan ima sve više zaraženih. Baltičke zemlje te Irska, Rumunjska i Bugarska ostale su tamnocrvene, Njemačka i Poljska uglavnom su u crvenom uz dijelove u tamnocrvenom, a epidemiološka situacija pogoršala se u Austriji, Češkoj i Slovačkoj. Francuska i Portugal potpuno su narančasti, dok je najpovoljnija situacija u Italiji, koja ima i zelenih dijelova. Skandinavske su zemlje u crvenom. Švedska, koja je prošli tjedan bila potpuno narančasta, sada je gotovo potpuno crvena, javlja HRT.

  • +3
Testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić

U bolnice stiže sve više pacijenata, s povećanjem broja oboljelih od COVID-a reducirat će se pretrage za druge pacijente, upozorio je u Dnevniku HTV-a ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić. 'Danas, kada imamo mogućnost cijepljenja i kada vidite bolesne ljude koji se bore za zrak jednostavno se ne možete zapitati - zašto se nismo cijepili u većoj mjeri?', pita se. Poručio je da nas cjepivo štiti od najtežih oblika bolesti.

Potvrde za javne službe

U primjenu covid digitalne potvrde, neslužbeno doznaje Jutarnji list, se neće ići na sve zatvorene prostore gdje je u upotrebi maska, kako se još ljetos najavljivalo. Naime, šoping centri, kafići i restorani bit će izuzeti ove obveze predočenja, ali ona će se koristiti na bazenima i, primjerice, u fitness centrima.

Svugdje gdje bude obvezna potvrda, ona će se odnositi na sve zaposlenike, ali i posjetitelje. Tako da, primjerice, prilikom ulaska u neko ministarstvo, svi moraju imati potvrdu. Također, isto se odnosi i na npr. Finu ili podizanje dokumenata.

Škole će, čini se, biti izuzete od ovog pravila.

'Ono što danas gledamo u bolnici, nije isto kao što smo gledali na početku pandemije, rekao je, dodavši da su na respiratoru najteži bolesnici. Kada je stanje pacijenta takvo da mu ne pomaže ništa, onda je nažalost i uspjeh takvog liječenja manji od 50 posto', rekao je također.

  • +13
Covid potvrde Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Stožer je najavio nove mjere koje će objaviti danas na konferenciji za novinare, no istaknuto je da zatvaranja neće biti. U uvodu Vladine sjednice premijer Andrej Plenković naglasio je da dinamiku četvrtog vala u najvećoj mjeri određuju necijepljeni. Naveo je da je u listopadu preminulo 557 osoba, od kojih 75 posto nije bilo cijepljeno. Oni cijepljeni, istaknuo je, većinom su bili narušenog zdravlja neovisno o virusu.

Gužve za cijepljenje na Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/Pixsell

Nastava će od ponedjeljka biti uživo i u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama - priopćio je Gradski ured za obrazovanje. U slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja u pojedinoj školi, nastava će se organizirati na daljinu.

Pet krovnih liječničkih organizacija, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, HUBOL i KoHOM, zatražilo je od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite da žurno donesu mjere kako bi se usporilo širenje zaraze i spriječio kolaps bolničkog sustava. Među ostalim, žurno uvođenje obveznih COVID potvrda za rad kod svih poslodavaca te za ulazak u zatvorene javne prostore. Privremeno, ograničavanje broja osoba na okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne COVID potvrde. Te da se u iduća dva tjedna produlji online nastava za učenike osnovnih i srednjih škola i studente na fakultetima.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ