odaziv pada

Stotine žutih prsluka prosvjeduju u Parizu 17. vikend zaredom

09.03.2019 u 16:04

Bionic
Reading

Stotine ljudi okupile su se u subotu u Parizu na protuvladinim prosvjedima pokreta 'žutih prsluka', 17. vikend zaredom, unatoč pokušajima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da utiša nezadovoljstvo građana javnim raspravama o gorućim problemima u društv

Prosvjednicima u žutim prslucima, koje vozači moraju posjedovati u slučaju nesreće, pridružili su se prosvjednici u ružičastom jer su se pobunili i zaposlenici vrtića protiv reformi svojih subvencija za nezaposlenost.

Prosvjedni skupovi najavljeni su tijekom dana i u drugim gradovima kao što su Bordeaux i Toulouse.

Prosvjedi su počeli u studenom zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, a prerasli su u širi pokret protiv vlade koju se kritizira da je izgubila osjećaj za obične ljude.

Odziv na prosvjede je sada bitno manji nego prije. U studenom se okupilo gotovo 300.000 ljudi, a prošle subote 46.600, po podacima ministarstva unutarnjih poslova.

No prosvjedi se ipak nastavljaju i nema naznaka da bi uskoro mogli prestati.

Macron je odustao od povećanja poreza na gorivo i u proračunu izdvojio dodatnih 10 milijardi eura za pomoć najsiromašnijima te organizira javne rasprave širom zemlje kako bi čuo mišljenja običnih ljudi. Te konzultacije trebale bi se zaključiti idući vikend.

  • +2
Prosvjed Žutih prsluka pred Narodnom skupštinom u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prosvjedi su u prosincu prerasli u nerede, no zadnji skupovi su uglavnom mirni.

Prosvjede podržava ili simpatizira oko 54 posto građana, po ispitivanju Ifopa provedenom 7. i 8. ožujka za portal Atlantico. Sredinom veljače potpora je iznosila 50 posto, a najviša je bila 72 posto.

Macronova popularnost također se zadnjih tjedana popravila. Podržava ga 28 posto građana, osam postotnih bodova više nego u prosincu, po ispitivanju Ipsosa čiji su rezultati objavljeni 6. ožujka.