pokazala anketa

Macronova popularnost raste, potpora 'žutim prslucima' pada

25.02.2019 u 11:17

Bionic
Reading

Popularnost francuskog predsjednika Emmanuela Macrona popela se na razine koje nisu viđene od izbijanja prosvjednog pokreta "žutih prsluka" sredinom studenoga dok potpora pokretu pada, pokazuju rezultati ankete u ponedjeljak

Udio ljudi koji Macrona smatraju dobrim predsjednikom povećao se na 32 posto ovaj mjesec, koliko je i bilo kad su prosvjedi prvi put počeli, pokazuje anketa Odoxe.

U prosincu kad su prosvjednici nahrupili kroz središte Pariza i drugih gradova razbijajući prozore i paleći automobile popularnost mu se još snizila pošto je bila na 27 posto, najniža dosad u njegovom mandatu.

Macron se suočio s najvećim izazovom u svojem mandatu - prosvjedima koji su počeli zbog visokih troškova života te prerasli u širi pokret protiv 41-godišnjeg bivšeg investicijskog bankara i njegove reforme za poticanje poduzetništva.

Anketa pokazuje da 55 posto ispitanika misli da bi prosvjedi trebali prestati. Prvi put otkad su počeli, jasna većina je za to da se prosvjedi završe.

  • +4
Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tjedni prosvjedi postali su manje nasilni nakon vrhunca u prosincu kad je francuski glavni grad bio poprište jednih od najgorih nereda, vandalizma i pljačke proteklih desetljeća.

Macronova popularnost oporavila se kad je njegova vlada obećala čvršći odgovor na nasilje prosvjednika te kad je pokrenuo niz rasprava širom zemlje kako bi povećao povezanost s glasačima, posebno s ruralnim područjima.